Aby niejadek zjadł obiadek trzeba się często nieźle nagimnastykować, prawda? Na szczęście mam przepis na fantastyczną, zdrową i pyszną zupkę, która świetnie rozgrzewa w zimowe dni. Jęczmienno-jaglany krupniczek. Czasem Tosia go zjada i na obiad i na kolację, tak bardzo jej smakuje!
Podstawowy przepis zaczerpnęłam z książki „Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka. Domowa książka kucharska” autorstwa Asi Anger i Ani Piszczek, jednak moja wersja różni się w znacznym stopniu od oryginału. Krupniczek wychodzi naprawdę genialny!
KRUPNIK JĘCZMIENNO-JAGLANY
litr wody
kawałek piersi z kurczaka / kawałek królika
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki kaszy jęczmiennej
marchewka
pietruszka
kawałeczek selera
kawałek pora
kawałek cebuli
2 ziemniaki
1 listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania
W małym garnku gotujemy mięsko w wodzie wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym. Po zagotowaniu wyrzucamy szumowiny i zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekane w kosteczkę: marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera, pora, cebuli, ziemniaki. Po ok. 30 minutach wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku gorącą wodą, po czym dodajemy wraz z kaszą jęczmienną do zupy. Gotujemy 15-20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę gorącej wody z czajnika.
Gotową zupę posypujemy natką pietruszki (mi akurat się skończyła).
Do tej pory w ramach cyklu „Matka niejadka” ukazały się następujące wpisy:
Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik
Matka niejadka i jej sposób na masło orzechowe
Przepisy są proste, szybkie i – co najważniejsze – od razu dla całej rodziny!
Nie przegapicie nowych wpisów ze zdrowymi przepisami oraz sposobami na małych niejadków, gdy polubicie nas na Facebooku: Mama Carla. Buziaki i smacznego!
23 komentarze
Mom on top
16 lutego 2016 at 08:58Ja też mam w domu niejadka, choć patrząc na niego nikt mi nie wierzy, bo wygląda raczej, jakby lubił sobie pojeść ;)
A Twój krupnik wygląda bardzo apetycznie, ja krupnik uwielbiam :)
MamaCarla
16 lutego 2016 at 22:44Dzięki :)
Wilczkowy Świat
16 lutego 2016 at 09:49U nas dzisiaj też krupniczek na skrzydle indyczym :)
MamaCarla
16 lutego 2016 at 22:43Na skrzydełku nie próbowałam jeszcze robić, jest jakaś różnica w smaku?
Wilczkowy Świat
18 lutego 2016 at 09:42Indyk jest hmm.. delikatny.. nie wiem jak to opisać. Nie tak słodki jak królik, ale mięso ma smaczniejsze niż pierś z kurczaka. Pyszny jest rosół z indyczej golonki z dużą ilością podpiekanej cebuli i warzywami
MamaCarla
18 lutego 2016 at 11:13Muszę spróbować!
Eli Milamalim
16 lutego 2016 at 10:17U nas tylko jedno je krupnik, a reszta mówi blee :-( A pysznie wygląda
MamaCarla
16 lutego 2016 at 22:43Może się im jeszcze odmieni ;)
Babiniec Owion
16 lutego 2016 at 10:19jezuuuu – uwielbiam krupnik!!!! każdy, zawsze i codziennie- tak mogłabym go jeść codziennie, niestety moi domownicy nie koniecznie:(
MamaCarla
16 lutego 2016 at 21:09hahaha, ja zjeść zjem, ale zdecydowanie wolę rosołek :)
Agnieszka Walkowiak (Zaiana)
16 lutego 2016 at 13:49Brzmi pysznie i napew o wypróbuję, tylko mięsko będę gotować osobno bo Ignaś ma dopiero 11 miesięcy :-)
MamaCarla
16 lutego 2016 at 21:09Daj znać, czy mu smakowało :) Tosi też do roku gotowałam mięsko osobno.
Marta Wieclaw Design
17 lutego 2016 at 10:57Dokładnie taki sam krupniczek robię swojej Córci, zawsze na drobiu – niestety po króliku czy gołębiu – tez próbowałyśmy miała problemy z wypróżnianiem się, więc musieliśmy się wstrzymać z takimi „eksperymentami” ale na pewno wrócimy, bardzo dobry w smaku i Córcia uwielbia zupkę, nawet sama złapałam się na tym, że podjadałam później trochę ;)
Cukromania
18 lutego 2016 at 15:42cholercia, jak ja dawno krupniku nie robiłam!! Jutro będzie na obiad! :D
MamaCarla
21 lutego 2016 at 01:20I jak, smaczny? :)
Cukromania
22 lutego 2016 at 11:59No ba! Krupnik chyba zacznie wymiatać w moim domu :D
MATKA NIEJADKA I JEJ SPOSÓB NA RYŻ NA SŁODKO - Nelove
22 lutego 2016 at 11:34[…] Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik […]
MATKA NIEJADKA I JEJ SPOSÓB NA ZDROWE BATONIKI - Nelove
7 marca 2016 at 08:54[…] Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik […]
Małgorzata Gutowska
14 marca 2016 at 22:55Mój krupnik wygląda z przepisu bardzo podobnie, tylko ja swój robię w 10 min ( naprawdę! ) warzywa siekam w mikserze , wszystko razem wrzucam do szybkowara- 8 min i gotowe :) pychotka
MamaCarla
15 marca 2016 at 09:09Szybkowar to super sprawa! :)
Mój rok 2016 - blogowo. Najlepsze wpisy i projekty! - MamaCarla.pl
14 maja 2018 at 12:52[…] 2016 rok to również projekt kulinarny (BLW) współtworzony z Martą o wiele znaczącej nazwie Matka niejadka. W ramach tego projektu powstało 16 wpisów z prostymi przepisami na smaczne i zdrowe dania dla całej rodziny. Wszystkie moje teksty możecie znaleźć tutaj, polecam Wam zwłaszcza nasz hicior rozgrzewający krupnik jęczmienno-jaglany. […]
10 domowych sposobów na katar u dzieci - MamaCarla.pl
24 listopada 2018 at 20:12[…] Wiecie, że podczas kataru dziecko nie powinno jeść bananów i pić mleka krowiego? Te produkty zwiększają ilość wydzieliny i są niewskazane. Ja robię tylko jeden wyjątek dla mleka – co drugi dzień przygotowuję gęstą jaglankę, ponieważ kasza jaglana dla równowagi jest bardzo polecana przy katarze. Staram się też dorzucać garstkę tej kaszy do zup. Polecam też nasz rewelacyjny rozgrzewający krupnik jęczmienno-jaglany, przepis znajdziesz tutaj: KLIK. […]
Szybkie muffinki czekoladowe z niespodzianką - MamaCarla.pl
30 października 2019 at 00:04[…] wiesz, że kiedyś nawet zostałam skrytykowana, że miseczka na zdjęciu z przepisem na zdrowy krupnik dla dzieci jest… brzydka? 😀 No i teoretycznie mogłabym zdjęcie podmienić, krupnik robię bardzo […]