KUCHNIA

Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik

Aby niejadek zjadł obiadek trzeba się często nieźle nagimnastykować, prawda? Na szczęście mam przepis na fantastyczną, zdrową i pyszną zupkę, która świetnie rozgrzewa w zimowe dni. Jęczmienno-jaglany krupniczek. Czasem Tosia go zjada i na obiad i na kolację, tak bardzo jej smakuje!

Podstawowy przepis zaczerpnęłam z książki „Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka. Domowa książka kucharska” autorstwa Asi Anger i Ani Piszczek, jednak moja wersja różni się w znacznym stopniu od oryginału. Krupniczek wychodzi naprawdę genialny!

 

KRUPNIK JĘCZMIENNO-JAGLANY

litr wody

kawałek piersi z kurczaka / kawałek królika

3 łyżki kaszy jaglanej

2 łyżki kaszy jęczmiennej

marchewka

pietruszka

kawałeczek selera

kawałek pora

kawałek cebuli

2 ziemniaki

1 listek laurowy

1 ziarenko ziela angielskiego

natka pietruszki do posypania

W małym garnku gotujemy mięsko w wodzie wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym. Po zagotowaniu wyrzucamy szumowiny i zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekane w kosteczkę: marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera, pora, cebuli, ziemniaki. Po ok. 30 minutach wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku gorącą wodą, po czym dodajemy wraz z kaszą jęczmienną do zupy. Gotujemy 15-20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę gorącej wody z czajnika.

Gotową zupę posypujemy natką pietruszki (mi akurat się skończyła).

IMG_6654a


Do tej pory w ramach cyklu „Matka niejadka” ukazały się następujące wpisy:

Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik

Matka niejadka i jej sposób na krem czekoladowy

Matka niejadka i jej sposób na masło orzechowe

Wraz z Martą co poniedziałek podsuwamy Wam zdrowe i smaczne przepisy na zupki, śniadanka, obiadki, przekąski i wiele, wiele więcej dla Waszych maluchów. Przepisy są proste, szybkie i – co najważniejsze – od razu dla całej rodziny!

Nie przegapicie nowych wpisów ze zdrowymi przepisami oraz sposobami na małych niejadków, gdy polubicie nas na Facebooku: Mama Carla i Nelove. Buziaki i smacznego!

You Might Also Like

  • Ja też mam w domu niejadka, choć patrząc na niego nikt mi nie wierzy, bo wygląda raczej, jakby lubił sobie pojeść 😉
    A Twój krupnik wygląda bardzo apetycznie, ja krupnik uwielbiam 🙂

  • U nas dzisiaj też krupniczek na skrzydle indyczym 🙂

    • Na skrzydełku nie próbowałam jeszcze robić, jest jakaś różnica w smaku?

      • Indyk jest hmm.. delikatny.. nie wiem jak to opisać. Nie tak słodki jak królik, ale mięso ma smaczniejsze niż pierś z kurczaka. Pyszny jest rosół z indyczej golonki z dużą ilością podpiekanej cebuli i warzywami

  • U nas tylko jedno je krupnik, a reszta mówi blee 🙁 A pysznie wygląda

    • Może się im jeszcze odmieni 😉

  • Babiniec Owion

    jezuuuu – uwielbiam krupnik!!!! każdy, zawsze i codziennie- tak mogłabym go jeść codziennie, niestety moi domownicy nie koniecznie:(

    • hahaha, ja zjeść zjem, ale zdecydowanie wolę rosołek 🙂

  • Agnieszka Walkowiak (Zaiana)

    Brzmi pysznie i napew o wypróbuję, tylko mięsko będę gotować osobno bo Ignaś ma dopiero 11 miesięcy 🙂

    • Daj znać, czy mu smakowało 🙂 Tosi też do roku gotowałam mięsko osobno.

  • Dokładnie taki sam krupniczek robię swojej Córci, zawsze na drobiu – niestety po króliku czy gołębiu – tez próbowałyśmy miała problemy z wypróżnianiem się, więc musieliśmy się wstrzymać z takimi „eksperymentami” ale na pewno wrócimy, bardzo dobry w smaku i Córcia uwielbia zupkę, nawet sama złapałam się na tym, że podjadałam później trochę 😉

  • Cukromania

    cholercia, jak ja dawno krupniku nie robiłam!! Jutro będzie na obiad! 😀

    • I jak, smaczny? 🙂

      • Cukromania

        No ba! Krupnik chyba zacznie wymiatać w moim domu 😀

  • Pingback: MATKA NIEJADKA I JEJ SPOSÓB NA RYŻ NA SŁODKO - Nelove()

  • Pingback: MATKA NIEJADKA I JEJ SPOSÓB NA ZDROWE BATONIKI - Nelove()

  • Małgorzata Gutowska

    Mój krupnik wygląda z przepisu bardzo podobnie, tylko ja swój robię w 10 min ( naprawdę! ) warzywa siekam w mikserze , wszystko razem wrzucam do szybkowara- 8 min i gotowe 🙂 pychotka