Musaka to nic innego jak przepyszna grecka zapiekanka z bakłażanami i ziemniakami. Ile jednak regionów, ilu kucharzy, ile pomysłów, tyle różnych rodzajów musaki. W każdej greckiej restauracji jest przyrządzana w trochę inny sposób, często wyniesiony z rodzinnego domu kucharza-Greka. Dziś podzielę się z Wami naszą wariacją na temat tego greckiego dania, powstałą po licznych próbach i „ulepszeniach”. Bazowy przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie świata”.
Zwykle zamiast bakłażana daję cukinię, bo tak mi bardziej smakuje :) Z jednej knajpy podłapałam też pomysł z „pierzynką z fety”, dzięki której musaka ma bardziej różnorodny i wyrazisty smak.
Składniki:
oliwa z oliwek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
0,5 kg mielonej wieprzowiny
100 ml czerwonego wina wytrawnego
1 laska cynamonu
4 szt. ziela angielskiego
oregano
6 ziemniaków
cukinia
feta
Sos beszamelowo-serowy:
75 g masła
75 g mąki pszennej
600 ml tłustego mleka
150 g żółtego sera
2 jajka
W dużym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekane cebule i wyciśnięty czosnek. Gdy zmiękną i się zarumienią zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zarumieni dolewamy wino i gotujemy aż prawie w całości wyparuje. Dodajemy cynamon, ziele angielskie i oregano. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie kroimy cukinię na plastry, solimy z obu stron i po ok 5 minutach spłukujemy, żeby się pozbyć ewentualnego gorzkiego smaku. Ponownie solimy i pieprzymy. Obrane ziemniaki kroimy w plastry i również solimy i pieprzymy. Porcjami wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na oliwie z obu stron, aż się zarumienią.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Czas na sos
Na tarce ścieramy żółty ser. Rozbełtujemy jajka. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy, mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty. Zmniejszamy palnik i powolutku dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. 10 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Gdy sos trochę ostygnie, dodajemy jajka.
Fetę rozkruszamy lub kroimy w kosteczkę.
Układamy!
⇓
1/2 mięsa (wyrzucamy laskę cynamonu)
⇓
1/2 sosu
⇓
warstwa cukinii
⇓
reszta mięsa
⇓
warstwa ziemniaków
⇓
reszta sosu
⇓
feta
Pieczemy 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.