KUCHNIA

Matka niejadka i jej sposób na biszkopty z rodzynkami

Kiedy moja Tosia po obejrzeniu fragmentu jakiejś bajki poprosiła o ciasteczko, wpadłam w niemałą konsternację. W domu raczej nie mamy słodyczy (te sklepowe są zwykle konsumowane przez nas od razu wieczorem, gdy już dziecko pójdzie spać lub ukradkiem, gdy nie patrzy), zresztą mam opory, żeby takie niezdrowe przekąski fundować dziecku, rzadko też mamy czas, żeby upiec coś dobrego samodzielnie.

Po przeanalizowaniu składu słodyczy dla małych dzieci doszłam do wniosku, że od normalnych różnią się niestety głównie ceną…

Zwykle Tosia wcina różne owoce – mandarynki, kiwi, pomarańcze, maliny, truskawki, ananasy, jagody, borówki itp. Pokaźny składzik owoców mam w zamrażarce. Częstuję ją też suszonymi owocami – rodzynkami, żurawiną, śliwkami i morelami.

Ale nie. Tego dnia moje dziecko chciało ciastko i wzgardziło owocami. Jak żyć?

Z pomocą przyszła mi jak zwykle książka Asi Anger i Ani Piszczek “Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka. Domowa książka kucharska”. Znalazłam w niej banalnie prosty przepis na zdrowe biszkopciki dla dziecka. Zakasałam rękawy i… już po 15 minutach mogłam zaproponować Tosi smaczną przekąskę.

BISZKOPTY Z RODZYNKAMI

 2 jajka

2 czubate łyżki mąki

1 łyżka miodu lub syropu z daktyli

3 łyżki rodzynek

IMG_7692

Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej żółtka i miód (lub syrop z daktyli), miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką, aby masa była puszysta. Dodajemy rodzynki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nabieramy ciasto łyżką i nakładamy porcje na papier do pieczenia, zachowując ok. 1 cm odstępy, gdyż biszkopty trochę urosną.

Pieczemy ok. 10 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze ok. 180 st. C.

A potem chowamy przed dzieckiem, które próbuje zjeść je wszystkie od razu!


Do tej pory w ramach cyklu „Matka niejadka” ukazały się następujące wpisy:

Matka niejadka i jej sposób na pankejki z kaszy manny z żurawiną

Matka niejadka i jej sposób na ziołowy twarożek na kanapkę

Matka niejadka i jej sposób na biszkopty z rodzynkami

Matka niejadka i jej sposób na zupę z soczewicy

Matka niejadka i jej sposób na słodkie placki twarogowe

Matka niejadka i jej sposób na rozgrzewający krupnik

Matka niejadka i jej sposób na masło orzechowe

Co poniedziałek podsuwamy Wam zdrowe i smaczne przepisy na zupki, śniadanka, obiadki, przekąski i wiele, wiele więcej dla Waszych maluchów. Przepisy są proste, szybkie i – co najważniejsze – od razu dla całej rodziny!

Nie przegapicie nowych wpisów ze zdrowymi przepisami oraz sposobami na małych niejadków, gdy polubicie nas na Facebooku: Mama Carla. Smacznego!


Mogą Ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Monific.pl
    29 marca 2016 at 15:13

    Mniam. My lubimy domowe ciasteczka :)

    • Reply
      MamaCarla
      29 marca 2016 at 21:25

      My też :) Choć mam mało przepisów na takie zdrowe..

  • Reply
    Annia
    31 marca 2016 at 22:24

    Tyle owoców wymieniłaś, myślę, że mało które dziecko ma taki repertuar. Czy przypadkiem nie wyolbrzymiasz tego “niejadkowania”?

    • Reply
      MamaCarla
      2 kwietnia 2016 at 21:33

      Mam w domu małego owocożercę ;) Gorzej z obiadami, warzywami, mięsem, kaszkami, długo by wymieniać…

Zostaw komentarz