MAMA W KUCHNI

Szybka przekąska – sakiewki ze szpinakiem i fetą

To mój pewniak na każdą imprezę, bez różnicy czy jest to Sylwester, czy urodziny dziecka. Sakiewki ze szpinakiem, fetą i czosnkową nutą zawsze schodzą pierwsze!

Przepis na 12 sztuk, ale ja najczęściej podwajam składniki :)

Sakiewki ze szpinakiem i fetą – najlepszy przepis

  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • pół paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką i dusimy aż cały odmarźnie, często mieszamy. Potem dodajemy pokrojoną lub rozkruszoną fetę i mieszamy aż się prawie cała rozpłynie, ale fajnie jak zostanie trochę większych grudek (super potem smakuje).

Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów (4 rządki pionowe, 3 poziome), do każdego z nich nakładamy po łyżeczce farszu. Sklejamy rogi na krzyż oraz (to kluczowe!) wszystkie boki, mocno, tak, żeby się nic nie otwierało. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wsadzamy do piekarnika (185 stopni) na 15 minut.

Przepisy na inne mega szybkie i proste obiady, sałatki, placki i gofry znajdziesz TUTAJ. Zapraszam!


Mogą Ci się spodobać