Przepis na najlepsze pesto z bazylii jest bardzo prosty i… niezawodny! Tego nie da się zepsuć! ;) Domowe pesto z makaronem to moje ulubione szybkie i lekkie danie, idealne na gorące dni.
Latem mam zawsze mnóstwo bazylii na balkonie, a w chłodniejszych miesiącach otwieram domową uprawę bazylii… na parapecie ;) Pesto z bazylii przygotowuję regularnie, bo to baza do kilku pysznych dań. Domowe pesto zajadamy z makaronem i dodajemy do sałatki caprese, czyli mozarelli (a najlepiej burraty) i pomidorów. Super też smakuje na grzankach z posiekanymi pomidorami i mozarellą. Pyszka!
Gotowe pesto może stać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet przez 2 tygodnie. Pesto z bazylii można też zamrozić i mieć później ekspresowy obiad w kilka chwil :) Warto ułatwiać sobie codzienność!
Jak zrobić domowe pesto ze świeżej bazylii?
Przepis na pesto z bazylii
100 g liści bazylii
100 g tartego parmezanu
50 g pestek słonecznika
150 g oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
Liście bazylii myjemy i odciskamy wodę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub miksera i blendujemy. Proste, prawda? Pesto z bazylii jest już gotowe :) Pestki słonecznika możemy zastąpić orzechami nerkowca lub pinii.
Smacznego!
Łatwe przepisy dla całej rodziny
Zajrzyjcie też do moich pozostałych wpisów z przepisami na pyszne i proste (zawsze!) dania dla całej rodziny. Nie lubię spędzać w kuchni więcej czasu niż jest to konieczne, dlatego zawsze wybieram dania, które szybko i łatwo się przyrządza. I które pysznie smakują, oczywiście! Minimum wysiłku – maximum efektu, tym się kieruję ;)
Na blogu znajdziecie dużo więcej fajnych przepisów, więc zachęcam do pobuszowania w kategorii KUCHNIA :) Bardzo lubię przygotowywać też zdrowe soki i koktajle oraz sorbety dla dzieci i całej rodziny, a także ekspresowe desery!
A teraz lecę podlać bazylię na balkonie! :)