Chleb z białego sera – czy to się może udać? Byłam turbo sceptyczna, ale odkąd spróbowałam, zawsze mam w domu składniki potrzebne do jego zrobienia. Chleb twarogowy jest prosty, szybki i najlepszy na świecie. Serio, serio!
W tym szaleństwie jest metoda ;)
Nie miałam pojęcia, że można upiec chleb bez zakwasu, drożdży, ani żadnej mąki. A jednak! W dodatku jest chrupiący i zupełnie wyjątkowy w smaku. Jeśli nie przekonuje Cię obecność twarogu – spokojnie, gdybym nie wiedziała, w życiu bym nie powiedziała, że jest on głównym składnikiem!
Oryginalny przepis pochodzi z platformy Cookidoo („Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami niskowęglowodanowy”), zmieniłam tylko detale. Tak na marginesie, to uwielbiam Thermomix też dlatego, że dzięki niemu odkrywam tak wyjątkowe przepisy i mam odwagę, żeby je wypróbować.
Przeczytaj też: Czy warto kupić Thermomix? Fakty i mity bez ściemy

Ale ten chlebek możesz w bardzo prosty sposób wykonać bez pomocy Thermomixa :)
Przepis na pyszny chleb twarogowy:
500 g twarogu chudego/półtłustego niemielonego
120 g płatków owsianych
150 g otrębów owsianych
3 jajka
30 g siemienia lnianego
30 g pestek dyni lub słonecznika
50 g orzechów laskowych
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Twaróg kruszymy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystkie dokładnie mieszamy ze sobą, ale bez blendowania – orzechy powinny zostać w całości. Wyrabiamy krótko. Wykładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Mokrymi rękami formujemy bochenek. Nie bój się, nie przywrze. Pieczemy 50 min w 180 st. I gotowe!



Więcej prostych przepisów na pyszne pieczywo znajdziesz tutaj:
Szybki chleb na zakwasie – hit zabieganej matki!
Idealne bułki śniadaniowe – pyszne i proste!
Lekki chleb na zakwasie – przepis tradycyjny i na Thermomix