MAMA W KUCHNI

Chleb twarogowy – pyszny chlebek bez mąki, który zrobisz w godzinę

chleb twarogowy

Chleb z białego sera – czy to się może udać? Byłam turbo sceptyczna, ale odkąd spróbowałam, zawsze mam w domu składniki potrzebne do jego zrobienia. Chleb twarogowy jest prosty, szybki i najlepszy na świecie. Serio, serio!

W tym szaleństwie jest metoda ;)

Nie miałam pojęcia, że można upiec chleb bez zakwasu, drożdży, ani żadnej mąki. A jednak! W dodatku jest chrupiący i zupełnie wyjątkowy w smaku. Jeśli nie przekonuje Cię obecność twarogu – spokojnie, gdybym nie wiedziała, w życiu bym nie powiedziała, że jest on głównym składnikiem!

Oryginalny przepis pochodzi z platformy Cookidoo („Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami niskowęglowodanowy”), zmieniłam tylko detale. Tak na marginesie, to uwielbiam Thermomix też dlatego, że dzięki niemu odkrywam tak wyjątkowe przepisy i mam odwagę, żeby je wypróbować.

Przeczytaj też: Czy warto kupić Thermomix? Fakty i mity bez ściemy

Chleb twarogowy z orzechami

Ale ten chlebek możesz w bardzo prosty sposób wykonać bez pomocy Thermomixa :)

Przepis na pyszny chleb twarogowy:

500 g twarogu chudego/półtłustego niemielonego

120 g płatków owsianych

150 g otrębów owsianych

3 jajka

30 g siemienia lnianego

30 g pestek dyni lub słonecznika

50 g orzechów laskowych

15 g proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Twaróg kruszymy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystkie dokładnie mieszamy ze sobą, ale bez blendowania – orzechy powinny zostać w całości. Wyrabiamy krótko. Wykładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Mokrymi rękami formujemy bochenek. Nie bój się, nie przywrze. Pieczemy 50 min w 180 st. I gotowe!

Więcej prostych przepisów na pyszne pieczywo znajdziesz tutaj:

Szybki chleb na zakwasie – hit zabieganej matki!

Idealne bułki śniadaniowe – pyszne i proste!

Lekki chleb na zakwasie – przepis tradycyjny i na Thermomix


Mogą Ci się spodobać