Chleb z białego sera – czy to się może udać? Byłam turbo sceptyczna, ale odkąd spróbowałam, zawsze mam w domu składniki potrzebne do jego zrobienia. Chleb twarogowy jest prosty, szybki i najlepszy na świecie. Serio, serio!
W tym szaleństwie jest metoda ;)
Nie miałam pojęcia, że można upiec chleb bez zakwasu, drożdży, ani żadnej mąki. A jednak! W dodatku jest chrupiący i zupełnie wyjątkowy w smaku. Jeśli nie przekonuje Cię obecność twarogu – spokojnie, gdybym nie wiedziała, w życiu bym nie powiedziała, że jest on głównym składnikiem!
Oryginalny przepis pochodzi z platformy Cookidoo („Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami niskowęglowodanowy”), zmieniłam tylko detale. Tak na marginesie, to uwielbiam Thermomix też dlatego, że dzięki niemu odkrywam tak wyjątkowe przepisy i mam odwagę, żeby je wypróbować.
Przeczytaj też: Czy warto kupić Thermomix? Fakty i mity bez ściemy

Ale ten chlebek możesz w bardzo prosty sposób wykonać bez pomocy Thermomixa :)
Przepis na pyszny chleb twarogowy:
500 g twarogu chudego/półtłustego niemielonego
120 g płatków owsianych
150 g otrębów owsianych
3 jajka
30 g siemienia lnianego
30 g pestek dyni lub słonecznika
50 g orzechów laskowych
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Twaróg kruszymy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystkie dokładnie mieszamy ze sobą, ale bez blendowania – orzechy powinny zostać w całości. Wyrabiamy krótko. Wykładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Mokrymi rękami formujemy bochenek. Nie bój się, nie przywrze. Pieczemy 50 min w 180 st. I gotowe!



Więcej prostych przepisów na pyszne pieczywo znajdziesz tutaj:
Szybki chleb na zakwasie – hit zabieganej matki!
Idealne bułki śniadaniowe – pyszne i proste!
Lekki chleb na zakwasie – przepis tradycyjny i na Thermomix
14 komentarzy
Marta
16 maja 2023 at 21:37Ten przepis to prawdziwa perełka dla osób poszukujących zdrowych i bezglutenowych alternatyw. Polecam wszystkim, sama robię przynajmniej raz w tygodniu.
koneser
2 lipca 2023 at 10:45Chlebek jest przepyszny!
Nie wiem tylko dlaczego on mi pęka, przy podstawie wzdłuż dłuższych boków, w trakcie pieczenia
Co może być tego przyczyną?
Carla
2 lipca 2023 at 22:40Ja przed włożeniem do piekarnika nacinam go wzdłuż na górze. Jak zapomnę, to czasem pęka po bokach :)
Aga
19 września 2023 at 15:12Czy siemie lniane mielimy czy cale?
Dziekuje
Carla
19 września 2023 at 15:18Całe.
Ewa
7 lipca 2023 at 03:59Hej chlebek po upieczeniu jest mokry w srodku. Co zrobilam zle?
Madzia
11 lipca 2023 at 06:52Czy mozna prosić o przepis wersję przepisu w łatwiejszych do oszacowania jednostkach, czyli w łyżkach, szklankach a nie w gramach? Przepis wygląda na ciekawy
Carla
17 lipca 2023 at 12:15Ok, następnym razem jak będę robiła to sprawdzę i dodam. Tylko oprócz szklanek, bo nie wiem, których miałabym użyć ;) – mam mniejsze, większe, nie mam pojęcia czy któreś z nich są standardowe.
RENE
22 sierpnia 2023 at 22:19Upieklam☺️bardzo smaczny, wilgotny w środku, chrupiąca skórka, pycha.. dodałam orzech włoskie bo takie miałam, i troszkę przypraw ziołowych taki wyszedł… z Włoską nutą :)
MartaMia
5 sierpnia 2023 at 23:08Piekę w każdy weekend, dwa bochenki.
Jeżeli ktoś zna i lubi tzw chlebek zmieniający życie (ten z samych nasion) to ten, od Pani Karoliny,jest o niebo lepszy 😊😉 to chleb idealny. Wszyscy w domu czekają na weekend, żeby zjeść kromkę ciepłego 👌🏻polecam z całego serducha i wiem, że będę go piekła już zawsze 🤩😍
malina
24 sierpnia 2023 at 10:24a czy mozna orzechy laskowe czyms zastapic ? bo jestem na nie uczulona ?
Carla
25 sierpnia 2023 at 15:26można innymi orzechami np. włoskimi albo nerkowcami :)
Klaudia
20 września 2023 at 12:25Dlaczego mój chlebek nie ma takich ładnych dużych kromek? Co robię nie tak?
Carla
20 września 2023 at 20:54Hm.. może za bardzo się rozlewa na boki przy pieczeniu? Spróbuj go uformować tak jakby naciągając boki do spodu i szybko włożyć do piekarnika. A jak jest za rzadki to można dodać trochę więcej płatków owsianych lub otrębów.