MAMA W KUCHNI

Chleb twarogowy – pyszny chlebek bez mąki, który zrobisz w godzinę

chleb twarogowy

Chleb z białego sera – czy to się może udać? Byłam turbo sceptyczna, ale odkąd spróbowałam, zawsze mam w domu składniki potrzebne do jego zrobienia. Chleb twarogowy jest prosty, szybki i najlepszy na świecie. Serio, serio!

W tym szaleństwie jest metoda ;)

Nie miałam pojęcia, że można upiec chleb bez zakwasu, drożdży, ani żadnej mąki. A jednak! W dodatku jest chrupiący i zupełnie wyjątkowy w smaku. Jeśli nie przekonuje Cię obecność twarogu – spokojnie, gdybym nie wiedziała, w życiu bym nie powiedziała, że jest on głównym składnikiem!

Oryginalny przepis pochodzi z platformy Cookidoo („Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami niskowęglowodanowy”), zmieniłam tylko detale. Tak na marginesie, to uwielbiam Thermomix też dlatego, że dzięki niemu odkrywam tak wyjątkowe przepisy i mam odwagę, żeby je wypróbować.

Przeczytaj też: Czy warto kupić Thermomix? Fakty i mity bez ściemy

Chleb twarogowy z orzechami

Ale ten chlebek możesz w bardzo prosty sposób wykonać bez pomocy Thermomixa :)

Przepis na pyszny chleb twarogowy:

500 g twarogu chudego/półtłustego niemielonego

120 g płatków owsianych

150 g otrębów owsianych

3 jajka

30 g siemienia lnianego

30 g pestek dyni lub słonecznika

50 g orzechów laskowych

15 g proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Twaróg kruszymy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystkie dokładnie mieszamy ze sobą, ale bez blendowania – orzechy powinny zostać w całości. Wyrabiamy krótko. Wykładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Mokrymi rękami formujemy bochenek. Nie bój się, nie przywrze. Pieczemy 50 min w 180 st. I gotowe!

Więcej prostych przepisów na pyszne pieczywo znajdziesz tutaj:

Szybki chleb na zakwasie – hit zabieganej matki!

Idealne bułki śniadaniowe – pyszne i proste!

Lekki chleb na zakwasie – przepis tradycyjny i na Thermomix


Mogą Ci się spodobać

14 komentarzy

  • Reply
    Marta
    16 maja 2023 at 21:37

    Ten przepis to prawdziwa perełka dla osób poszukujących zdrowych i bezglutenowych alternatyw. Polecam wszystkim, sama robię przynajmniej raz w tygodniu.

  • Reply
    koneser
    2 lipca 2023 at 10:45

    Chlebek jest przepyszny!
    Nie wiem tylko dlaczego on mi pęka, przy podstawie wzdłuż dłuższych boków, w trakcie pieczenia
    Co może być tego przyczyną?

    • Reply
      Carla
      2 lipca 2023 at 22:40

      Ja przed włożeniem do piekarnika nacinam go wzdłuż na górze. Jak zapomnę, to czasem pęka po bokach :)

    • Reply
      Aga
      19 września 2023 at 15:12

      Czy siemie lniane mielimy czy cale?
      Dziekuje

      • Reply
        Carla
        19 września 2023 at 15:18

        Całe.

  • Reply
    Ewa
    7 lipca 2023 at 03:59

    Hej chlebek po upieczeniu jest mokry w srodku. Co zrobilam zle?

  • Reply
    Madzia
    11 lipca 2023 at 06:52

    Czy mozna prosić o przepis wersję przepisu w łatwiejszych do oszacowania jednostkach, czyli w łyżkach, szklankach a nie w gramach? Przepis wygląda na ciekawy

    • Reply
      Carla
      17 lipca 2023 at 12:15

      Ok, następnym razem jak będę robiła to sprawdzę i dodam. Tylko oprócz szklanek, bo nie wiem, których miałabym użyć ;) – mam mniejsze, większe, nie mam pojęcia czy któreś z nich są standardowe.

      • Reply
        RENE
        22 sierpnia 2023 at 22:19

        Upieklam☺️bardzo smaczny, wilgotny w środku, chrupiąca skórka, pycha.. dodałam orzech włoskie bo takie miałam, i troszkę przypraw ziołowych taki wyszedł… z Włoską nutą :)

  • Reply
    MartaMia
    5 sierpnia 2023 at 23:08

    Piekę w każdy weekend, dwa bochenki.
    Jeżeli ktoś zna i lubi tzw chlebek zmieniający życie (ten z samych nasion) to ten, od Pani Karoliny,jest o niebo lepszy 😊😉 to chleb idealny. Wszyscy w domu czekają na weekend, żeby zjeść kromkę ciepłego 👌🏻polecam z całego serducha i wiem, że będę go piekła już zawsze 🤩😍

  • Reply
    malina
    24 sierpnia 2023 at 10:24

    a czy mozna orzechy laskowe czyms zastapic ? bo jestem na nie uczulona ?

    • Reply
      Carla
      25 sierpnia 2023 at 15:26

      można innymi orzechami np. włoskimi albo nerkowcami :)

  • Reply
    Klaudia
    20 września 2023 at 12:25

    Dlaczego mój chlebek nie ma takich ładnych dużych kromek? Co robię nie tak?

    • Reply
      Carla
      20 września 2023 at 20:54

      Hm.. może za bardzo się rozlewa na boki przy pieczeniu? Spróbuj go uformować tak jakby naciągając boki do spodu i szybko włożyć do piekarnika. A jak jest za rzadki to można dodać trochę więcej płatków owsianych lub otrębów.

Zostaw komentarz