MAMA W KUCHNI

Placki z cukinii i sera + sos czosnkowy

W wakacje „cierpię” na nadmiar cukinii. Obdarowuje mnie nimi cała rodzina. Chcą nie chcąc musiałam je pokochać i wypracować swoje ulubione przepisy. Dziś podzielę się z Wami moim sposobem na pyszne placki z cukinii i wyśmienity sos czosnkowy.

IMG_1455

Składniki na placki:

1 cukinia

20 dag sera żółtego

4 jajka

pół pęczka natki pietruszki

4 ząbki czosnku

6-8 łyżek mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz

Cukinię i ser ścieramy na tarce. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. W osobnej miseczce bełtamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do cukinii. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, najlepiej po prostu ręką. Smażymy na oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

IMG_1458

Składniki na sos czosnkowy:

pół opakowania dużego jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

łyżka majonezu

zioła prowansalskie

pół łyżeczki cukru

Jogurt mieszamy z majonezem i cukrem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

 

Gotowe. Smacznego!

*Z tego przepisu wychodzi duuużo placków – spokojnie starczy na 4-5 porcji dla dorosłych. Ciasto na placki można przechować w lodówce i usmażyć świeżą porcję następnego dnia. Zdjęcie przedstawia niewielką ilość placków.


Mogą Ci się spodobać