KUCHNIA

Placki z cukinii i sera + sos czosnkowy

W wakacje “cierpię” na nadmiar cukinii. Obdarowuje mnie nimi cała rodzina. Chcą nie chcąc musiałam je pokochać i wypracować swoje ulubione przepisy. Dziś podzielę się z Wami moim sposobem na pyszne placki z cukinii i wyśmienity sos czosnkowy.

IMG_1455

Składniki na placki:

1 cukinia

20 dag sera żółtego

4 jajka

pół pęczka natki pietruszki

4 ząbki czosnku

6-8 łyżek mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz

Cukinię i ser ścieramy na tarce. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. W osobnej miseczce bełtamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do cukinii. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, najlepiej po prostu ręką. Smażymy na oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

IMG_1458

Składniki na sos czosnkowy:

pół opakowania dużego jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

łyżka majonezu

zioła prowansalskie

pół łyżeczki cukru

Jogurt mieszamy z majonezem i cukrem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

 

Gotowe. Smacznego!

*Z tego przepisu wychodzi duuużo placków – spokojnie starczy na 4-5 porcji dla dorosłych. Ciasto na placki można przechować w lodówce i usmażyć świeżą porcję następnego dnia. Zdjęcie przedstawia niewielką ilość placków.


You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Agata Maria
    10 lipca 2015 at 10:02

    Placuszki wyglądają smakowicie! Nabrałam ochoty, żeby je zrobić. Lubię takie przepisy, placki są fajne, bo można je spakować na spacer i podawać dzieciakom na zimno.

    • Reply
      carla
      12 lipca 2015 at 21:02

      Dobry pomysł :) Na zimno też smakują bardzo dobrze. Moja córka bardzo je lubi :)

  • Reply
    PanOrzech.pl
    11 lipca 2015 at 10:24

    Jestem wielką miłośniczką cukinii i też latem mam jej pod dostatkiem. Według mnie to warzywo idealne. Placuszki wyglądają cudownie.

    • Reply
      carla
      12 lipca 2015 at 21:01

      Są superpyszne! ;)

  • Reply
    Kasia Szreder, HaloMisiu
    13 lipca 2015 at 21:15

    Nie widziałam jeszcze przepisu z serem. Jak do tej pory takie placki wychodziły mi średnio, więc chętnie przy następnym podejściu skorzystam z Twojego przepisu :)

    • Reply
      carla
      13 lipca 2015 at 21:17

      Jak zrobisz, to daj znać, czy smakowały :)

  • Reply
    Patrycja
    15 lipca 2015 at 16:18

    Placki pychota!:) Polecam też sprobowac pasztet z cukinii:)

  • Reply
    carla
    15 lipca 2015 at 20:42

    Cieszę się, że smakowały :) Nie słyszałam nigdy o pasztecie z cukinii! Podzielisz się przepisem? :)

  • Reply
    Tarta warzywno-serowa. Hit zabieganej matki! - MamaCarla.pl
    31 sierpnia 2016 at 01:47

    […] Tartę zwykle podaję z sosem czosnkowym z tego przepisu – KLIK! […]

  • Leave a Reply