W wakacje „cierpię” na nadmiar cukinii. Obdarowuje mnie nimi cała rodzina. Chcą nie chcąc musiałam je pokochać i wypracować swoje ulubione przepisy. Dziś podzielę się z Wami moim sposobem na pyszne placki z cukinii i wyśmienity sos czosnkowy.
Składniki na placki:
1 cukinia
20 dag sera żółtego
4 jajka
pół pęczka natki pietruszki
4 ząbki czosnku
6-8 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
Cukinię i ser ścieramy na tarce. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. W osobnej miseczce bełtamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do cukinii. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy, najlepiej po prostu ręką. Smażymy na oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki na sos czosnkowy:
pół opakowania dużego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
łyżka majonezu
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru
Jogurt mieszamy z majonezem i cukrem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Gotowe. Smacznego!
*Z tego przepisu wychodzi duuużo placków – spokojnie starczy na 4-5 porcji dla dorosłych. Ciasto na placki można przechować w lodówce i usmażyć świeżą porcję następnego dnia. Zdjęcie przedstawia niewielką ilość placków.