MAMA W KUCHNI

(Oszukany) blok czekoladowy z chili, orzechami, sezamem i amarantusem

Uwielbiam blok czekoladowy :) Tradycyjny wymaga jednak trochę pracy i czasu, dlatego dziś mam dla Was wersję dla zaganianych matek! Troszkę oszukany, ale przepyszny i idealny do zrobienia, gdy czas nagli, bo goście będą za godzinkę!

Na przepis na ten ekspresowy blok czekoladowy natknęłam się w świetnej książce „Rodzinna kuchnia Lidla”. (Btw. to jest mój ulubiony tom ich książek kucharskich, bo przepisy są mega proste, szybkie, a dania wychodzą pyszne) Recepturę oczywiście dostosowałam do tego, co lubię najbardziej :)

Blok czekoladowy z chili, orzechami, sezamem i amarantusem

2 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej lub gorzkiej

2 łyżki masła

ulubione dodatki, np.:

2 szczypty chili

2 garście posiekanych orzechów włoskich

2 garście sezamu

2 garście amarantusa ekspandowanego

(oczywiście mogą też być inne orzechy, rodzynki, żurawina, ryż preparowany, pokruszone herbatniki itp.)

 

Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po przestudzeniu dodajemy wybrane dodatki, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do odpowiedniego naczynia, ja użyłam plastykowej pokrywki od miseczki o średnicy 16 cm i wysokości 3 cm. Wstawiamy na 1-2 godz. do lodówki.

Blok świetnie się oddziela od naczynia i daje ładnie pokroić.


Mogą Ci się spodobać