MAMA W KUCHNI

Zupa krem z dyni z grzankami – prosty przepis!

Najlepszy przepis na zupę krem z dyni z grzankami. Zupka wychodzi pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca. A przepis jest prosty i szybki – 30 minut i krem z dyni gotowy. A jak pachnie! :)

Na jesieni zawsze dostajemy mnóstwo dyń od rodziców – zdrowych, niepryskanych, ogromnych :) Przerabiamy je na różne sposoby, ale krem z dyni jest zawsze numerem jeden! Wypróbowałam sporo różnych przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i najprostszy. Zupka wychodzi pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca.

A jeśli chcesz przygotować coś na słodko z wykorzystaniem dyni, sprawdź przepis na sernik dyniowy :)

Odkąd mam w kuchni Multigrilla Kuvings, to właśnie w nim przygotowuję dynię i ziemniaki do zupy. Jest to super rozwiązanie, bo warzywa się szybko pieką i nie przywierają. Dodatkowo Multigrill zachowuje wszystkie smaki i aromaty. Dlatego też przepis podaję z wykorzystaniem głębokiej płytki w Multigrillu, jeśli nie masz tego sprzętu, upiecz dynię z ziemniakami w piekarniku.

Jako ambasadorka marki Kuvings, mam stały rabat na Multigrilla :) Możecie go teraz kupić w dwóch wersjach:

  • z płytkami ceramicznymi
  • z płytkami teflonowymi (+ gratisowo 2 dodatkowe płytki)

W każdej z tych opcji dostajecie oczywiście 2 bazowe płytki – śniadaniową i głęboką.

Do zupy krem z dyni wykorzystujemy płytkę głęboką :)

Psst! Więcej przepisów na Multigrilla znajdziesz tutaj:

Multigrill – mój sprytny pomocnik w kuchni

Przepis na zupę krem z dyni z grzankami

1,5 kg obranej dyni

0,5 kg ziemniaków

1 l bulionu warzywnego

pół łyżeczki suszonego tymianku

pół łyżeczki suszonego rozmarynu

1 płaska łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

pół łyżeczki chilli

1 łyżeczka soli

oliwa z oliwek

kilka kromek chleba/bagietki na grzanki

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy. Głęboką płytkę rozgrzewamy i polewamy lekko oliwą z oliwek. Wrzucamy na nią krojoną dynię i ziemniaki + wszystkie przyprawy (tymianek, rozmaryn, cynamon, gałkę muszkatołową, chilli, sól), mieszamy. Pieczemy na poziomie MED do miękkości (ok. 15-20 minut), co jakiś czas mieszając. Potem przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i miksujemy.

Czas na grzanki. Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę chleb lub bagietkę, leciutko możemy posolić.

Krem z dyni wlewamy do miseczek i podajemy z grzankami.

Partnerem wpisu jest marka Kuvings Polska


Mogą Ci się spodobać

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz