MAMA W KUCHNI ORGANIZACJA W DOMU POLECANE

MultiGrill – mój sprytny pomocnik w kuchni

1

Jak ja lubię takie sprytne rozwiązania! Jedno urządzenie, w którym można piec, gotować, grillować, podgrzewać, smażyć i dusić – taki właśnie jest mój MultiGrill :) Szybko się nagrzewa, jest bardzo prosty w obsłudze i można go wszędzie wziąć ze sobą. Super pomocnik!

Zawsze gdy pokazuję na Instagramie jakie robię śniadanka i różne szybkie dania w MultiGrillu, dostaję mnóstwo pytań, czym jest ten sprzęt i do czego można go użyć. Dziś nadszedł czas na recenzję i kilka przepisów :) Pokażę Ci, jak można wykorzystać MultiGrilla do świątecznego gotowania i zimowych pysznych przekąsek.

Mam też dla Ciebie rabat -10% na zakup MultiGrilla Kuvings – podaję tutaj, żeby był pod ręką :)

1

Czym jest MultiGrill?

MultiGrill od Kuvings to sprytne urządzenie, które dzięki wymiennym płytkom ma wiele zastosowań. Podstawowy zestaw składa się z bazy (dostępnej w 3 kolorach) z pokrywką i dwóch płytek – śniadaniowej oraz głębokiej. Płytkę śniadaniową można wykorzystać m.in. do zrobienia grzanek, jajek sadzonych, grillowania boczku, przeróżnych warzyw, szaszłyków itp. Płytka głęboka sprawdzi się na przykład do gotowania zup, różnych gulaszy, leczo, kurczaka, podgrzewania potraw.

W zestawie otrzymujemy też książkę kucharską z 50 przepisami do zrobienia w MultiGrillu. To wielofunkcyjne urządzenie może zastąpić garnek, patelnię, patelnię grillową, opiekacz, grilla, a nawet piekarnik!

MultiGrill szybko się nagrzewa, a obsługa jest bardzo prosta – wystarczy przesunąć suwak na jedną z wartości:

  • worm – temp. 65-80 st. C
  • low – temp. 100-130 st. C
  • med – temp. 160-200 st. C
  • high – temp. 190-250 st. C
1

Dla mnie MultiGrill to świetny pomocnik, który usprawnia moją pracę i sprawia, że jemy zdrowiej – używamy mniej tłuszczu do smażenia, odsmażania czy opiekania. Poza tym przerabiam więcej warzyw, na przykład dorzucając je do grillowania grzanek na śniadanie.

MultiGrill łatwo utrzymać w czystości, bo po przygotowaniu posiłku i ostygnięciu, po prostu zdejmujemy płytkę i myjemy ją w zlewie lub w zmywarce. Wszystkie płytki są pokryte teflonem, więc utrzymanie ich w czystości jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, aby ich nie zarysować, dlatego używam bezpiecznych łopatek do teflonu.

Dzięki swoim rozmiarom MultiGrill bez problemu zmieści się w każdej kuchni – na blacie lub w szafce. Ja lubię jak jest pod ręką, bo często z niego korzystam. Dodatkowe płytki trzymam w górnej szafce. Można też go zabrać ze sobą na wakacje, czy ferie, jeśli planujemy samodzielnie przygotowywać posiłki. Mega oszczędność czasu i… pieniędzy ;)

Dodatkowe płytki do MultiGrilla – jeszcze więcej funkcji

W zestawie startowym otrzymujemy płytkę śniadaniową oraz głęboką. Możemy dokupić jeszcze kilka innych – płaską, karbowaną, multi i takoyaki. Do czego służą?

  • Płytka płaska – idealna do smażenia np. naleśników, kotletów, omletów, jajecznicy i wielu innych rzeczy
  • Płytka karbowana – w sam raz do grillowania np. mięs, warzyw, ryb itp.
  • Płytka multi – nazywam ją „plackową” :) Przygotowuję na niej różnego rodzaju placki i jajka sadzone, jeśli potrzebuję zrobić większą ilość
  • Płytka takoyaki – świetnie się sprawdza do mini pączków i mini placuszków, w dołączonej książce kucharskiej znajdziemy też przepisy na azjatyckie kulki takoyaki

1

Świąteczne gotowanie z MultiGrillem

Pokażę Ci kilka potraw, przy których korzystam z MultiGrilla. Oczywiście podzielę się też przepisami. Na początek nasz zimowy śniadaniowy hit, który wszyscy uwielbiamy – placki piernikowe. Zwykle robię więcej ciasta i do części zamiast przypraw piernikowych dodaję pokrojone na drobno jabłka :)

Placki piernikowe

2 jajka

250 g jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru

250 g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy piernikowej

szczypta kardamonu

szczypta imbiru

szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy pozostałe składniki. Mieszamy z pianą. Smażymy na odrobinie oleju. Używam do tego płytki plackowej ;) czyli „multi”. Gotowe placki można posypać cukrem pudrem albo polać syropem klonowym :)

1
1
1

Zupa grzybowa

60-80 g suszonych grzybów

0,5 kg ziemniaków

1 średnia cebula

1 średnia marchewka

3 ząbki czosnku

1 l bulionu (warzywny lub drobiowy)

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

łyżka mąki pszennej

4 łyżki śmietanki 30%

przyprawy do smaku

Grzyby moczymy w zimnej wodzie na 2-3 godziny. Płuczemy, odlewamy wodę. Kroimy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie na płytce głębokiej (w niej gotuję zupę grzybową), dodajemy pokrojony czosnek i grzyby. Podsmażamy na poziomie low. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, natkę pietruszki oraz bulion. Dodajemy pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę soli. Gotujemy na poziomie low (lub na małym ogniu) 15-20 minut.

W kubeczku mieszamy kilka łyżek zupy z mąką i śmietanką. Dodajemy do całej zupy, gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.

1

Łosoś pieczony z grilla

A to mega szybkie danie, które bardzo lubimy. Wystarczy pokroić łososia, doprawić ulubionymi przyprawami (ja często używam przyprawy do kurczaka albo tylko sól, pieprz i pieprz cytrynowy), na wierzch położyć plasterki cytryny. Piec na płytce karbowanej 15-20 minut. Do tego ziemniaczki, warzywka i obiad gotowy :)

1
1

Podgrzewanie w MultiGrillu

MultiGrill przydaje mi się też w szybkim podgrzewaniu i utrzymywaniu w cieple potraw, np. świątecznego bigosu :) Często wykorzystuję płaską płytkę do podsmażenia pierogów (tu na zdjęciu pierogi z kapustą i grzybami mojej teściowej), kopytek, kartaczy, sakiewek z pieczarkami itp.

MultiGrill to bardzo sprytne, wielofunkcyjne urządzenie, które możemy rozbudowywać zgodnie z naszymi potrzebami. Korzystam z niego praktycznie codziennie, przygotowując smaczne i szybkie śniadania, kolacje, często też obiady, a nawet desery! Bardzo polecam :) MultiGrill to świetny pomysł na prezent dla osób lubiących gotować albo wprost przeciwnie – dopiero uczących się tej sztuki :)

1
1
1

Partnerem wpisu jest marka Kuvings


Mogą Ci się spodobać