KUCHNIA

Najlepsze przepisy na placki dla dzieci. TOP 5

Najlepsze przepisy na placki dla dzieci – mam dla Was aż 5 sprawdzonych przepisów. Placki to idealna przekąska, deser, podwieczorek, a nawet śniadanie lub kolacja. Smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Nadają się zarówno dla maluszków, jak i dla dorosłych.

Na wstępie jeszcze małe wyjaśnienie. Idąc tropem metody BLW, placki możecie proponować dzieciom już na początku wprowadzania nowych pokarmów. Zanim wprowadziłam Tosi mleko krowie (a zrobiłam to szybko, już koło 9 miesiąca życia) przygotowywałam placki na mleku kokosowym. Możecie też wypróbować inne mleka roślinne, np. owsiane. Od początku używałam mąki pszennej (no dobra, raz zdarzyło mi się dodać do placków mąki kukurydzianej, ale się rozwalały…), nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyście pokombinowali z różnymi rodzajami. Placki, jak zobaczycie sami, najczęściej dosładzam Tosi daktylami lub rodzynkami. Super w tej roli sprawdza się też banan, jabłko oraz syrop klonowy. Niektórzy smażą placki bez niczego, mi się niestety zawsze wszystko przypala, dlatego smażę na oleju kokosowym.

Zebrałam 5 przepisów na nasze ulubione placuszki, a oto i one:

Najpierw placki, od których 6-mies. Tosia zaczęła swoją plackową przygodę:

1. Placki bananowe

2 banany

jajko

serek Bieluch

2-3 łyżki mąki

W miseczce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko, serek, mąkę. Mieszamy. Smażymy.

2. Placki marchewkowo-cukiniowe

marchewka

1/2 cukinii

jajko

4 łyżki mąki

natka pietruszki

Na tarce ścieramy marchewkę i pół cukinii. Dodajemy jajko, mąkę i natkę pietruszki. Smażymy.

Potem zaczęliśmy szaleć:

3. Placki z jagodami/jabłkami/porzeczkami/itp.itd

400 ml mleka

100 ml wody

1 jajko

łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

łyżka cukru

jagody lub inne owoce

mąka

Miksujemy mleko, jajko, śmietanę/jogurt, cukier, dodajemy mąki na oko, tyle, żeby ciasto było ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dodajemy owoce, lekko mieszamy. Smażymy.

No i nasze klasyki:

4. Placki z kaszy manny

1 jajko

1/2 szkl. kaszy manny błyskawicznej

1/2 szkl. mleka

1 banan

1 daktyl lub łyżeczka rodzynek

Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Daktyla lub rodzynki siekamy. Mieszamy namoczoną w mleku kaszkę z daktylem, bananem i żółtkiem. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

Smażymy z dwóch stron do zarumienienia się placków.

5. Placki jaglane

1/4 szkl. kaszy jaglanej

1/2 szkl. mąki

1 jajk0

1/2 jogurtu naturalnego

1 jabłko

łyżeczka rodzynek

Płuczemy kaszę jaglaną na zmianę zimną i gorącą wodą, aż woda będzie czysta. Gotujemy kaszę w 1/2 szklanki wody (proporcje wody do kaszy powinny wynosić 2:1), 15 minut, nie mieszamy! Starte na tarce o grubych oczkach jabłko miksujemy z kaszą, jogurtem, jajkiem i posiekanymi rodzynkami. Dodajemy mąkę i mieszamy. Smażymy.

Jakiś czas temu dzieliłam się też z Wami naszym genialnym przepisem na placki cukiniowo-serowe. KLIK!

A Wy jakie placki przyrządzacie dzieciom? Chętnie wypróbuję nowe przepisy!


You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Matko Zabawko
    24 sierpnia 2015 at 10:12

    Uwielbiam placki, placuszki 🙂

  • Reply
    Patrycja
    24 sierpnia 2015 at 22:49

    Placuszki z kaszki manny podpatrzyłam już wczesniej na stronie ‘alaantkoweblw’ – Mikołajowi smakowały, a i dzieci na placu zabaw nie narzekały;) Resztę przepisów chętnie wypróbujemy:) Na wcześniej wspomnianej stronie widziałam przepis na placuszki z kaszy gryczanej niepalonej, sama jeszcze nie próbowałam, ale na zdjęciu wyglądały smakowicie, zastanawiam się tylko czy mojemu dziecku podpasuje taki zdecydowany smak…

    • Reply
      Carla
      25 sierpnia 2015 at 22:21

      Robiłam naleśniki z takiej kaszy gryczanej i wyszły super!

  • Reply
    asia
    24 sierpnia 2015 at 23:01

    Jak je usmażyć bez tłuszczu jakiś pomysł ?

    • Reply
      Patrycja
      25 sierpnia 2015 at 08:28

      Ja te z kaszki manny piekłam na suchej patelni teflonowej (najzwyklejszej z Ikea) i nic nie przywarło:)

  • Reply
    Zzzzzzzzzzzz
    25 sierpnia 2015 at 10:10

    mniam, beda grane 😀

  • Reply
    Izabela/elementarzmamy.pl
    27 sierpnia 2015 at 12:05

    U nas często placki z jabłkami,to nasz hit:)Ale spróbuję tych z manną!

  • Reply
    Edyta moj-kawalek-podlogi
    29 stycznia 2016 at 16:17

    Nie wpadłam wcześniej na pomysł, żeby z jaglanej zrobić placki. Coś czuję, że zagoszczą u mnie niedługo 🙂

    • Reply
      MamaCarla
      29 stycznia 2016 at 23:48

      Pycha są! I jakie zdrowe 🙂

  • Reply
    Iwona Brzezinska
    30 kwietnia 2017 at 09:41

    Witam! A czym zastąpić jajko w takich placuszkach? Pozdrawiam

  • Leave a Reply