Nawet nie wiesz ile przepisów na gofry wypróbowałam, zanim znalazłam i udoskonaliłam ten – z którego gofry wychodzą idealnie chrupiące, lekkie, pyszne!
Czasami eksperymentujemy z dodatkami, ale klasyka zawsze się obroni – Tosia i mąż najbardziej lubią chrupiące gofry z domowym dżemem truskawkowym z całymi truskawkami, a ja z cukrem pudrem. Pychota!

Proporcje na ciasto na gofry podałam na kubki, dlaczego? Każdy ma w domu przynajmniej jeden kubek standardowej wielkości, a pojemności szklanek są tak różne, że łatwo się pogubić.
Przepis na chrupiące gofry, czas start!
2 kubki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kubki mleka
1/3 kubka oleju
2 jajka – rozdzielone na białka i żółtka
W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, mleko i olej – miksujemy. Osobno ubijamy na pianę białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, mieszając lekko łyżką. Masa może się wydać zbyt rzadka, ale taka właśnie ma być, nie dodawaj mąki!
Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoto. Za każdym razem smarujemy ją lekko masłem (najlepiej pędzlem) przed wylaniem porcji ciasta. Nie lej za dużo ciasta, bo może wypłynąć.
Chrupiące gofry gotowe!


Lubisz gofry? Z jakimi dodatkami jesz je najchętniej?
Więcej mega prostych przepisów na smaczne i szybkie zupy, zapiekanki i słodkości dla dużych i małych znajdziesz w zakładce „KUCHNIA” –> o tu :)