MAMA W KUCHNI

Chrupiące i lekkie gofry – najlepszy przepis!

Nawet nie wiesz ile przepisów na gofry wypróbowałam, zanim znalazłam i udoskonaliłam ten – z którego gofry wychodzą idealnie chrupiące, lekkie, pyszne!

Czasami eksperymentujemy z dodatkami, ale klasyka zawsze się obroni – Tosia i mąż najbardziej lubią chrupiące gofry z domowym dżemem truskawkowym z całymi truskawkami, a ja z cukrem pudrem. Pychota!

Proporcje na ciasto na gofry podałam na kubki, dlaczego? Każdy ma w domu przynajmniej jeden kubek standardowej wielkości, a pojemności szklanek są tak różne, że łatwo się pogubić.

Przepis na chrupiące gofry, czas start!

2 kubki mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 kubki mleka

1/3 kubka oleju

2 jajka – rozdzielone na białka i żółtka

W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, mleko i olej – miksujemy. Osobno ubijamy na pianę białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, mieszając lekko łyżką. Masa może się wydać zbyt rzadka, ale taka właśnie ma być, nie dodawaj mąki!

Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoto. Za każdym razem smarujemy ją lekko masłem (najlepiej pędzlem) przed wylaniem porcji ciasta. Nie lej za dużo ciasta, bo może wypłynąć.

Chrupiące gofry gotowe!

Lubisz gofry? Z jakimi dodatkami jesz je najchętniej?

Więcej mega prostych przepisów na smaczne i szybkie zupy, zapiekanki i słodkości dla dużych i małych znajdziesz w zakładce „KUCHNIA” –> o tu :)


Mogą Ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Jak zorganizować domową spiżarkę? - MamaCarla.pl
    4 maja 2020 at 20:39

    […] więc trzymać ściśle przepisu i nawet robiąc w sobotnie poranki gofry, zaglądam do swojego przepisu na chrupiące gofry […]

    • Reply
      Katrin
      11 lipca 2020 at 07:52

      Właśnie zrobiłam :) Wyszly idealne!
      Dziękuje za przepis :*

  • Reply
    Ola
    12 kwietnia 2021 at 11:38

    Mi nie wyszły, masa była gęsta. Robiłam z połowy porcji 🤔🤔
    Ale ciasto pyszne 😁😁

  • Reply
    Barb
    27 sierpnia 2021 at 07:11

    Oj, kubki są tak różne! Dla każdego standardowy kubek oznacza co innego: od 250 do 370ml – czyli kolosalna różnica w proporcji mąki i mleka do jajek. Ogromna zatem prośba – czy mogłaby pani podać ile ml ma kubek w pani przepisie? Z góry pięknie dziękuję, bo też od dawna szukam dobrego przepisu na gofry idealna:)

    • Reply
      Carla
      27 sierpnia 2021 at 08:40

      Ok, dzięki za merytoryczną uwagę. Sprawdzę i edytuję przepis. Pozdrawiam!

Zostaw komentarz