ORGANIZACJA POLECANE WNĘTRZA

Jak zorganizować domową spiżarkę? (nawet w małej kuchni!)

organizacja domowej spiżarki w mieszkaniu

Jak zorganizować domową spiżarkę? Dobra organizacja domowej spiżarki to podstawa sprawnego i szybkiego gotowania bez wielkiego bałaganu. Dziś pokażę Ci, jak sprytnie zorganizować spiżarkę w kuchni, nawet jeśli nie mieszkasz w wielkim domu i nie masz do dyspozycji osobnego pomieszczenia.

Lubię gotować szybko i prosto. Jeśli coś się komplikuje – katastrofa murowana! Co więcej, im czuję się pewniej w przepisie i robię go z głowy, tym gorszy efekt… Staram się więc trzymać ściśle przepisu i nawet robiąc w sobotnie poranki gofry, zaglądam do swojego przepisu na chrupiące gofry (najlepsze!).

Podobnie jest ze spiżarką – nie kombinuję, trzymam się sprawdzonego systemu. Sprawdzał się w moim małym aneksie kuchennym w poprzednim mieszkanku, sprawdza się i teraz w przestronniejszej kuchni.

Jak zorganizować domową spiżarkę? Oczywiście najłatwiej jest wszystko przemyśleć na etapie projektowania kuchni, ale czasem nawet niewielka zmiana w już urządzonej kuchni może poprawić jej użyteczność.

Tutaj możesz zobaczyć jak wygląda obecnie moja kuchnia: Moja kuchnia w stylu skandynawskim

hity i kity kuchnia ikea

No to lecimy!

Jak zorganizować domową spiżarkę?

1. Wyznacz strefy przechowywania produktów

Moja spiżarka to tak naprawdę 2 bardzo pojemne szuflady, 1 dolna szafka, 1 górna półka i część wąskiej szuflady. Wszystkie te miejsca skoncentrowane są wokół płyty indukcyjnej i roboczego blatu. To wygodne rozwiązanie, bo przygotowując posiłek nie muszę chodzić po całej kuchni i na bieżąco odkładam niepotrzebne już produkty na swoje miejsca.

2. Przechowuj otwarte produkty w szczelnych pojemnikach

Większość produktów po otwarciu przesypuję do zamykanych pojemników. Najlepiej sprawdzają się u mnie szklane z IKEA, ale ostatnio ich nie widziałam w sklepie. Przy wyborze pojemników/słoików warto wybrać kilka różnych pojemności i upewnić się, że można je stawiać jeden na drugim. Pojemniki stoją w szufladach, dlatego ważne są dla mnie przezroczyste przykrywki – dzięki nim nie tylko widzę, co jest w środku, ale też od razu zauważam, gdy coś się kończy.

3. Trzymaj razem podobne kategorie produktów

Przechowywanie produktów kategoriami w domowej spiżarce bardzo usprawnia gotowanie – od razu wiesz, co masz do dyspozycji, a także co trzeba dokupić. Różne rodzaje makaronów, ryży, płatków, puszki z warzywami, słoiki z pesto, sosami, przyprawy. Przechowuję też obok siebie dodatki do musli.

Wyjątkiem są u mnie przyprawy. Trzymam je w dwóch miejscach – w wąskiej szufladzie (jest też tu specjalny dział “rosół”, czyli ziele angielskie, pieprz i listki laurowe) oraz na blacie w obrotowym stojaku.

4. Domowa spiżarka: Zrób miejsce na zapasy

Nienapoczęte produkty przechowuję w jednej szufladzie oraz dolnej szafce, również uporządkowane kategoriami. Gdy coś zużyję, produkt z zapasów wskakuje na wolne miejsce 😉

W dolnej szafce mam też miejsce na słoiki z domowymi przetworami oraz butelki z wodą (tak, kupuję butelkowaną, nie krzycz! ;)) Wbrew pozorom w tej szafce jest porządek 🙂

5. Trzymaj blisko to, z czego korzystasz najczęściej

Tuż obok płyty indukcyjnej, w górnej szafce mam też pojemnik z torebkami z kisielem, budyniem, galaretką itp., dzięki czemu zawsze są pod ręką, gdy chcę zrobić dzieciom szybki podwieczorek. Stoi tu też słoik z solą oraz solniczka i pieprzniczka. To idealne miejsce, bo nie muszę robić nawet pół kroku, żeby doprawić potrawę, czy posolić wodę na makaron 🙂

Organizacja domowej spiżarki w mieszkaniu

Moja kuchnia jest minimalistyczna, bo nie lubię jak za dużo “się dzieje” na półkach i szafkach, wprowadza to chaos i mnie irytuje. Pochowane rzeczy się też nie kurzą, dzięki czemu łatwiej mi utrzymać kuchnię w czystości.

Kiedyś marzyła mi się duża, wydzielona strefa przechowywania, w której trzymałabym wszystkie produkty kuchenne. Na etapie projektowania kuchni rozważałam poważnie taką opcję, ale musiałaby się znaleźć obok lodówki, ze dwa metry od płyty indukcyjnej, więc po każdą rzecz musiałabym chodzić, a w kuchni ergonomia jest najważniejsza.

W dodatku taka strefa zabrałaby kawałek blatu kuchennego, tam, gdzie teraz stoi ekspres do kawy i wyciskarka wolnoobrotowa. Z perspektywy czasu cieszę się, że ten pomysł nie przeszedł i zorganizowaliśmy domową spiżarkę w ścisłej okolicy miejsca gdzie gotujemy i przygotowujemy potrawy. Może gdyby kuchnia miała inny rozkład i metraż zrobiłabym inaczej, ale w tej taki układ sprawdza mi się idealnie.

Zajrzyj też do wpisu o tym jak sprytnie planować posiłki, żeby się nie narobić nic się nie zmarnowało 🙂

Zajrzyj też do mnie na Instagram!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply