Wiosna to moja ulubiona pora roku. Pierwsze zielone listki na drzewach, kwiaty, śpiew ptaków, coraz dłuższe i cieplejsze dni. Nasza rocznica ślubu. Urodziny Tosi. No i one. Zielone, zdrowe, pyszne.
SZPARAGI
Kocham je miłością wierną i intensywną. Gdy tylko pojawiają się na bazarku kupuję co najmniej raz w tygodniu. Przygotowuję krem ze szparagów, tartę szparagową, omlet ze szparagami i szparagi z szynką parmeńską oraz jajkiem na miękko. Uwielbiam!
Nie jestem w tym bynajmniej odosobniona. Szparagi wcinają chętnie również moi domownicy. Dla Tosi przygotowuję taką oto zupkę szparagową (warzywo to można spokojnie wprowadzić ok. 8 mies. życia).
ZUPKA SZPARAGOWA
kawałek piersi z kurczaka
1 marchewka
1/5 pietruszki
1 ziemniak
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
5 szparagów zielonych
łyżeczka masła
łyżka drobnego makaronu
opcjonalnie łyżka mrożonego szpinaku
Do rondelka wrzucam pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaka. Gdy woda wrze dodaję mięso (gdy Tosia była młodsza mięso gotowałam osobno). Gotuję ok. 15 minut. Odłamuję twarde końcówki szparagów (ok. 2-3 cm.) i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję je do zupki wraz natką pietruszki, makaronem, masłem i ewentualnie szpinakiem. Gotuję kolejne 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Młodszemu dziecku zupkę można zmiksować.
Zupkę posypuję amarantusem ekspandowanym, żeby było ciekawiej :)
Inne przepisy na zupki, zarówno dla niemowlaka, jak i większego dziecka, znajdziecie tutaj: