Najlepsze przepisy na placki dla dzieci – mam dla Was aż 5 sprawdzonych przepisów. Placki to idealna przekąska, deser, podwieczorek, a nawet śniadanie lub kolacja. Smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Nadają się zarówno dla maluszków, jak i dla dorosłych.
Na wstępie jeszcze małe wyjaśnienie. Idąc tropem metody BLW, placki możecie proponować dzieciom już na początku wprowadzania nowych pokarmów. Zanim wprowadziłam Tosi mleko krowie (a zrobiłam to szybko, już koło 9 miesiąca życia) przygotowywałam placki na mleku kokosowym. Możecie też wypróbować inne mleka roślinne, np. owsiane. Od początku używałam mąki pszennej (no dobra, raz zdarzyło mi się dodać do placków mąki kukurydzianej, ale się rozwalały…), nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyście pokombinowali z różnymi rodzajami. Placki, jak zobaczycie sami, najczęściej dosładzam Tosi daktylami lub rodzynkami. Super w tej roli sprawdza się też banan, jabłko oraz syrop klonowy. Niektórzy smażą placki bez niczego, mi się niestety zawsze wszystko przypala, dlatego smażę na oleju kokosowym.
Zebrałam 5 przepisów na nasze ulubione placuszki, a oto i one:
Najpierw placki, od których 6-mies. Tosia zaczęła swoją plackową przygodę:
1. Placki bananowe
2 banany
jajko
serek Bieluch
2-3 łyżki mąki
W miseczce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko, serek, mąkę. Mieszamy. Smażymy.
2. Placki marchewkowo-cukiniowe
marchewka
1/2 cukinii
jajko
4 łyżki mąki
natka pietruszki
Na tarce ścieramy marchewkę i pół cukinii. Dodajemy jajko, mąkę i natkę pietruszki. Smażymy.
Potem zaczęliśmy szaleć:
3. Placki z jagodami/jabłkami/porzeczkami/itp.itd
400 ml mleka
100 ml wody
1 jajko
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka cukru
jagody lub inne owoce
mąka
Miksujemy mleko, jajko, śmietanę/jogurt, cukier, dodajemy mąki na oko, tyle, żeby ciasto było ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dodajemy owoce, lekko mieszamy. Smażymy.
No i nasze klasyki:
4. Placki z kaszy manny
1 jajko
1/2 szkl. kaszy manny błyskawicznej
1/2 szkl. mleka
1 banan
1 daktyl lub łyżeczka rodzynek
Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Daktyla lub rodzynki siekamy. Mieszamy namoczoną w mleku kaszkę z daktylem, bananem i żółtkiem. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Smażymy z dwóch stron do zarumienienia się placków.
5. Placki jaglane
1/4 szkl. kaszy jaglanej
1/2 szkl. mąki
1 jajk0
1/2 jogurtu naturalnego
1 jabłko
łyżeczka rodzynek
Płuczemy kaszę jaglaną na zmianę zimną i gorącą wodą, aż woda będzie czysta. Gotujemy kaszę w 1/2 szklanki wody (proporcje wody do kaszy powinny wynosić 2:1), 15 minut, nie mieszamy! Starte na tarce o grubych oczkach jabłko miksujemy z kaszą, jogurtem, jajkiem i posiekanymi rodzynkami. Dodajemy mąkę i mieszamy. Smażymy.
Jakiś czas temu dzieliłam się też z Wami naszym genialnym przepisem na placki cukiniowo-serowe. KLIK!
A Wy jakie placki przyrządzacie dzieciom? Chętnie wypróbuję nowe przepisy!