MAMA W KUCHNI

Miękkie pierniczki bez leżakowania – najlepszy przepis!

miękkie pierniczki bez leżakowania

Miękkie pierniczki bez leżakowania – mam przepis idealny!

Kiedyś nie robiłam pierniczków – obawiałam się, że wyjdą za twarde, że będą musiały pół grudnia leżakować, że przecież ja nie będę potrafiła ich pięknie polukrować… A teraz mówię – i co z tego?! Wystarczy świetny przepis na miękkie pierniczki bez leżakownia (dzięki, ciociu!) i problem z głowy! A dekorowanie zostawiam moim dzieciom :)

Świąteczne pierniczki z tego przepisu wychodzą naprawdę przepyszne, miękkie w środku. Nie potrzebują leżakować. Sekretem jest grubość ciasta – po rozwałkowaniu musi mieć ok. 5-7 mm, w przeciwnym przypadku będą całkowicie chrupiące. Po kilku dniach pierniczki twardnieją, więc najlepiej robić je na ostatnią chwilę. Jeśli potrzebujesz je zrobić wcześniej i stwardnieją – przełóż je do zamkniętego pojemnika z ćwiartkami jabłek, po kilku dniach będą znów miękkie.

Miękkie pierniczki bez leżakowania

Nasze pierniczki nie wyglądają jak z Instagrama i, szczerze mówiąc, mam to gdzieś ;) Wystarczy, że są pyszne! Do dekorowania podchodzę całkowicie na luzie – przygotowuję smaczny lukier do pierników (poniżej przepis), barwię go na kilka kolorów, daję dzieciom różnorodne dodatki do posypywania i zaczynamy zabawę :)

Miękkie pierniczki bez leżakowania

Z przepisu wychodzą 3 blachy pierniczków.

450 g mąki

1 łyżeczka sody

100 g masła

100 g cukru pudru

6 łyżek miodu

2 jajka

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżka ciemnego kakao

W misce wymieszaj mąkę z sodą, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj i zagnieć. Ciasto będzie puszyste, dość wilgotne, ale nie dodawaj więcej mąki, możesz lekko popruszyć ciasto podczas wałkowania. Wałkuj ciasto do grubości 5-7 mm. Pamiętaj, nie może być za cienkie. Piecz 10 min w 180 stopniach.

Jeśli chcesz kilka pierniczków powiesić na choince, pamiętaj o zrobieniu dziurki (np. słomką) przed pieczeniem.

Smaczny lukier do pierniczków

sok z wyciśniętej cytryny

cukier puder

Do soku z cytryny wsypuj cukier puder i mieszaj, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ten lukier jest po prostu przepyszny i świetnie kontrastuje ze smakiem pierniczków, choć nie wygląda tak efektownie na piernikach jak lukier z białek jajek.

Oprócz tych miękkich pierniczków zawsze w grudniu piekę też rewelacyjne orzechowe ciastka, przepis znajdziesz tutaj: Świąteczne orzechowe ciastka.


Mogą Ci się spodobać