Prosty przepis na bułki pszenne, które zawsze się udają :) Te bułki piekę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu – moje dzieci je uwielbiają, są pyszne, miękkie i się nie zsychają. Po prostu idealne bułki śniadaniowe!
Ten przepis na bułki pszenne znalazłam w Thermomixowym Cookidoo („bułki wrocławskie”) i to właśnie w Thermomixie przygotowuję ciasto, ale możesz je bez problemu upiec nawet jeśli nie posiadasz tego sprzętu. Za każdym razem, gdy pokazuję te bułki na moim Instagramie, dostaję co najmniej kilka pytań o przepis. Znam go na pamięć też w wersji tradycyjnej, więc dziś się nim dzielę. (I będę miała do czego odsyłać ;) )
A jeśli się zastanawiasz, czy warto kupić Thermomix to zajrzyj tutaj: Czy warto kupić Thermomix? Plusy i minusy jak zawsze bez ściemy.
Najlepszy przepis na bułki śniadaniowe
170 g ciepłego mleka
150 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
30 g masła
500 g mąki pszennej uniwersalnej (typ ok 500)
1 łyżeczka soli
Mieszamy drożdże i cukier z ciepłym mlekiem i wodą. Dodajemy masło i mieszamy, żeby się rozpuściło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól i dodajemy zawartość rondelka. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 50 min. Ciasto powinno znacznie urosnąć, jeśli nie – odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie krótko ponownie wyrabiamy i wykładamy na oprószony blat. Formujemy wałek i dzielimy go na 8 części.
Z każdej z nich formujemy kulę i układamy na blasze do pieczenia (na macie lub papierze do pieczenia). Kulki prószymy mąką, lekko przygniatamy i tępą stroną noża robimy takie „nacięcie” jak na zdjęciu (przyciskamy aż do blachy). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
I gotowe! Prawda, że proste? Te bułki śniadaniowe zawsze się udają :)