MAMA W KUCHNI

Idealne bułki śniadaniowe – pyszne i proste!

Prosty przepis na bułki pszenne, które zawsze się udają :) Te bułki piekę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu – moje dzieci je uwielbiają, są pyszne, miękkie i się nie zsychają. Po prostu idealne bułki śniadaniowe!

Ten przepis na bułki pszenne znalazłam w Thermomixowym Cookidoo („bułki wrocławskie”) i to właśnie w Thermomixie przygotowuję ciasto, ale możesz je bez problemu upiec nawet jeśli nie posiadasz tego sprzętu. Za każdym razem, gdy pokazuję te bułki na moim Instagramie, dostaję co najmniej kilka pytań o przepis. Znam go na pamięć też w wersji tradycyjnej, więc dziś się nim dzielę. (I będę miała do czego odsyłać ;) )

1

A jeśli się zastanawiasz, czy warto kupić Thermomix to zajrzyj tutaj: Czy warto kupić Thermomix? Plusy i minusy jak zawsze bez ściemy.

Najlepszy przepis na bułki śniadaniowe

170 g ciepłego mleka

150 g letniej wody

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

30 g masła

500 g mąki pszennej uniwersalnej (typ ok 500)

1 łyżeczka soli

Mieszamy drożdże i cukier z ciepłym mlekiem i wodą. Dodajemy masło i mieszamy, żeby się rozpuściło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól i dodajemy zawartość rondelka. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 50 min. Ciasto powinno znacznie urosnąć, jeśli nie – odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie krótko ponownie wyrabiamy i wykładamy na oprószony blat. Formujemy wałek i dzielimy go na 8 części.

Z każdej z nich formujemy kulę i układamy na blasze do pieczenia (na macie lub papierze do pieczenia). Kulki prószymy mąką, lekko przygniatamy i tępą stroną noża robimy takie „nacięcie” jak na zdjęciu (przyciskamy aż do blachy). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

I gotowe! Prawda, że proste? Te bułki śniadaniowe zawsze się udają :)

1

Mogą Ci się spodobać