MAMA W KUCHNI

Lekki chleb na zakwasie – przepis tradycyjny i na Thermomix

lekki chleb na zakwasie

Jakby mi ktoś powiedział pół roku temu, że prawie codziennie będę piekła bułki, ciabatki, chleb na zakwasie i na drożdżach – serio, nie uwierzyłabym. A teraz nie tylko piekę, ale i modyfikuję przepisy, kombinuję ze składnikami, ulepszam. Tak też powstał przepis na lekki chleb na zakwasie – pyszny, z chrupiącą skórką, mięciutki w środku.

Bazowy przepis pochodzi z platformy Cookidoo i jest na Thermomix (Chleb pszenno-żytni na zakwasie), jednak wprowadziłam kilka zmian, dzięki którym moim zdaniem chlebek wychodzi smaczniejszy :) I wykonuje się go łatwiej. Poza tym wiem, że nie wszyscy mają TM w kuchni, więc poniżej znajdziesz też przepis tradycyjny.

Jeśli jeszcze nie masz w lodówce zakwasu, zajrzyj TUTAJ. W tym wpisie znajdziesz instrukcję krok po kroku jak zrobić zakwas oraz przepis na mój pierwszy chleb na zakwasie. Czym się różni ten poniżej? Jest lżejszy, bardziej delikatny w środku, choć równie pyszny. Najlepiej jak wypróbujesz oba przepisy i sprawdzisz, który Ci bardziej pasuje.

Lekki chleb na zakwasie – składniki

ZACZYN:

2 łyżki zakwasu

120 g mąki pytlowej

120 ml letniej wody

CHLEB:

210 g mąki pytlowej

300 g mąki pszennej uniwersalnej (480-520) lub chlebowej (750)

330 g wody

1,5 łyżeczki soli

4-5 łyżek pestek słonecznika, dyni, płatków owsianych lub innych dodatków

coś do posypania – mak, sezam, płatki owsiane, pestki słonecznika itp.

Lekki chleb na zakwasie – PRZEPIS TRADYCYJNY

Na początku musimy zrobić zaczyn z zakwasu, aby go aktywować, czyli sprawić, by był bardziej aktywny. W sporej misce mieszamy drewnianą łyżką 2 czubate łyżki zakwasu z lekko ciepłą wodą (120 ml) i mąką (120 ml). Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 8-12 godzin, np. na noc.

Do dużej miski przekładamy 220 g wyrośniętego zaczynu. Resztę odkładamy do słoika z resztą zakwasu, mieszamy i chowamy do lodówki (zakrętką tylko przykrywamy słoik, nie zakręcamy). Do miski wsypujemy mąkę (pytlową + uniwersalną/chlebową). Wyrabiamy drewnianą łyżką lub ręką. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 30 min.

Dodajemy sól i pestki słonecznika lub inne dodatki, znów mieszamy. Przykrywamy ściereczką/folią i odstawiamy na 2 godziny, co pół godziny mieszając.

Potem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ja piekę w takiej podłużnej pojedynczej), posypujemy wybranym dodatkiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny,

Po tym czasie pryskamy wierzch wodą (np. spryskiwaczem) i pieczemy na dolnym poziomie piekarnika – 10 min w 240 st, potem 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy chlebek z piekarnika i z blaszki, sprawdzamy, czy jest wypieczony. Jak to zrobić? Trzeba puknąć w spód, jeśli dźwięk będzie „głuchy” – jest dobrze, jeśli nie – wkładamy chlebek z powrotem do piekarnika na kilka minut. I gotowe!

Pamiętaj, żeby zakwas się nie zmarnował, musisz co ok. tydzień piec chleb. Jeśli potrzebujesz wydłużyć ten czas – możesz go dokarmić. Jak to zrobić? Trzeba wyjąć zakwas z lodówki na 2 godziny i dodać 2 łyżki mąki i taką samą ilość ciepłej wody. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wstawiamy zakwas do lodówki, przykrywając go gazą, ściereczką lub nie zakręconym wieczkiem słoika.

Lekki chleb na zakwasie – PRZEPIS NA THERMOMIX

Na początku musimy zrobić zaczyn z zakwasu, aby go aktywować, czyli sprawić, by był bardziej aktywny. W sporej misce mieszamy drewnianą łyżką 2 czubate łyżki zakwasu z lekko ciepłą wodą (120 ml) i mąką (120 ml). Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 8-12 godzin, np. na noc.

Z wyrośniętego zaczynu 220 g przekładamy do kielicha TM. Resztę odkładamy do słoika z resztą zakwasu, mieszamy i chowamy do lodówki (zakrętką tylko przykrywamy słoik, nie zakręcamy). Do kielicha wsypujemy mąkę (pytlową + uniwersalną/chlebową). Wyrabiamy (30 sek, same obroty). Pozostawiamy w kielichu na 30 min.

Dodajemy sól i pestki słonecznika lub inne dodatki, wyrabiamy (4 min, same obroty). Przekładamy do miski, TM nie będzie już potrzebny. Przykrywamy ściereczką/folią i odstawiamy na 2 godziny, co pół godziny mieszając.

Potem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ja piekę w takiej podłużnej pojedynczej), posypujemy wybranym dodatkiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny,

Po tym czasie pryskamy wierzch wodą (np. spryskiwaczem) i pieczemy na dolnym poziomie piekarnika – 10 min w 240 st, potem 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy chlebek z piekarnika i z blaszki, sprawdzamy, czy jest wypieczony. Jak to zrobić? Trzeba puknąć w spód, jeśli dźwięk będzie „głuchy” – jest dobrze, jeśli nie – wkładamy chlebek z powrotem do piekarnika na kilka minut.

I lekki chleb na zakwasie gotowy!

Domowy chleb na zakwasie + ser biały + miód spadziowy – smak dzieciństwa :)

Mogą Ci się spodobać