Bardzo smaczny żytni albo pszenno-żytni szybki chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i ulubionymi ziarnami – mój pewniak, gdy nie mam dużo czasu! Ten chlebek robi się nie tylko bardzo szybko, ale i prosto. Wystarczy raz wymieszać składniki i w zasadzie to koniec roboty. Spróbujesz?
Odkąd prawie rok temu zaczęłam piec chleby na zakwasie, przerobiłam mnóstwo przepisów. Jedne były bardziej, inne mniej udane. Na blogu podzieliłam się kilkoma z nich:
LEKKI CHLEB NA ZAKWASIE – PRZEPIS TRADYCYJNY I NA THERMOMIX – mój ulubiony przepis, ale nie zawsze mam czas go robić (albo mi się nie chce ;))
CHLEB NA ZAKWASIE – PROSTY PRZEPIS NA PYSZNY CHLEBEK – ciężki i wilgotnych chleb, bardzo sycący. Tu znajdziesz też przepis na zakwas!
Bazowy przepis na dzisiejszy chleb pochodzi z platformy Cookidoo na Thermomix (Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym), ale trochę go zmodyfikowałam, a także powiem Ci jak go zrobić tradycyjnie. Bo oczywiście się da i jest to bardzo proste!
To jest przepis na szybki chleb na zakwasie. Jeśli jeszcze nie masz zakwasu, możesz spytać koleżanek/sąsiadek o możliwość podzielenia się albo wyhodować własny. Jak to zrobić przeczytasz TUTAJ. Wykonanie chleba zajmuje mi od 3,40 godz do 4,40 godz w zależności od tego jak szybko ciasto na chleb wyrasta, ale o tym za chwilę.
Szybki chleb na zakwasie – składniki
ZACZYN:
2-3 łyżki zakwasu
120 g mąki żytniej
120 ml letniej wody
CHLEB:
520 g mąki żytniej (typ 720) albo 320 g mąki żytniej + 200 g mąki pszennej (dowolny typ)
450 g wody
200 g zaczynu na chleb
2 łyżeczki soli
40 g siemienia lnianego
40 g płatków owsianych górskich
4-5 łyżek pestek słonecznika, dyni, płatków owsianych lub innych dodatków
coś do posypania – mak, sezam, płatki owsiane, pestki słonecznika itp.
Szybki chleb na zakwasie – wersja tradycyjna
Wieczorem robimy zaczyn na chleb – mieszamy 2-3 łyżki zakwasu z wodą i mąką. Przykrywamy folią, odstawiamy na noc. Rano możemy robić chleb.
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki (woda, mąka, zaczyn, sól, siemię lniane, płatki, wybrane dodatki) i porządnie mieszamy.
Resztę zaczynu dodajemy do słoika z zakwasem i odstawiamy do lodówki na kolejny chleb (do wykorzystania za ok. tydzień). Ciasto na chleb przekładamy do formy, wygładzamy zwilżoną dłonią, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie pryskamy lekko wodą i posypujemy wybranym dodatkiem np. sezamem. Pieczemy w 180 st. (grzałka góra-dół) na niższym poziomie 1 godz. i. 20-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i formy i studzimy na kratce.
W jakiej formie? Ja piekę chlebki w formie silikonowej z Ikea (jest gruba i trzyma kształt) bez smarowania albo w standardowej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
Szybki chleb na zakwasie – wersja na TM
Wieczorem robimy zaczyn na chleb – mieszamy 2-3 łyżki zakwasu z wodą i mąką. Przykrywamy folią, odstawiamy na noc. Rano możemy robić chleb.
Do kielicha TM wrzucamy wszystkie składniki (woda, mąka, zaczyn, sól, siemię lniane, płatki, wybrane dodatki) ustawiamy 1 min. obroty 5, dodatkowo mieszamy kopystką.
Resztę zaczynu dodajemy do słoika z zakwasem i odstawiamy do lodówki na kolejny chleb (do wykorzystania za ok. tydzień). Ciasto na chleb przekładamy do formy, wygładzamy zwilżoną dłonią, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie pryskamy lekko wodą i posypujemy wybranym dodatkiem np. sezamem. Pieczemy w 180 st. (grzałka góra-dół) na niższym poziomie 1 godz. i. 20-30 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i formy i studzimy na kratce.