Jeden z moich ulubionych deserów od Gordona Ramsay’a. Dla zapracowanych. Dlaczego? Bo jest bardzo szybki i prosty do wykonania, a co najważniejsze można go jeść zarówno na ciepło tuż po zrobieniu jak i na zimno następnego dnia. Pycha!
Składniki:
250g ryżu jaśminowego
400ml mleczka kokosowego z puszki
70g cukru pudru
1 laska wanilii
3 łyżki wiórków kokosowych
150 ml śmietany kremówki (ale może być też zwykła)
1/2 dojrzałego mango
garść pistacji
Do rondelka wsypujemy ryż, wlewamy mleczko, dodajemy cukier i laskę wanilii naciętą wzdłuż na pół. Doprowadzamy do wrzenia, bardzo często mieszając. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 min aż ryż zmięknie, często mieszamy.
Na suchej patelni prażymy wiórki, aż się zarumienią na złoto. Obieramy mango i kroimy na kawałeczki. Siekamy pistacje.
Gdy ryż się ugotuje, zestawiamy z ognia i wyrzucamy wanilię. Dodajemy wiórki, śmietanę i mieszamy.
Wykładamy pudding do miseczek i posypujemy kawałkami mango i pistacjami.
Smacznego :)