MAMA W KUCHNI

Krem z groszku z mlekiem kokosowym i bazylią

Aksamitny krem z groszku chodził za mną od kilku tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dostać mrożonego groszku. Gdy go wreszcie dorwałam, natychmiast przygotowałam jedną z moich ulubionych zup-kremów. Wyszła przepyszna – kremowa, delikatna, a zarazem cudownie aromatyczna. Sekretem jest…

mleko kokosowe i bazylia! Choć to żaden sekret, skoro zdradzam go już w tytule, prawda? :)

Moją wersję klasycznego kremu z groszku przygotujecie w 15 minut. To też jedna z moich opcji awaryjnych na pyszny i szybki obiad, bo składniki zawsze mam w kuchni. O ile oczywiście uda mi się zrobić wcześniej groszkowe zapasy :)

 

Krem z groszku z mlekiem kokosowym i bazylią

70 g masła

ok. 10 cm pora

400 g mrożonego groszku (jedna torebka)

100 ml wody

1 puszka mleka kokosowego  (400 ml)

200 ml mleka krowiego

garść świeżych listków bazylii

W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekanego pora i dusimy pod przykryciem 5 minut. Wrzucamy groszek, dodajemy 100 ml wody, gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko kokosowe i krowie oraz bazylię. Gotujemy 5 minut pod przykryciem. Blendujemy na gładko. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

 

Więcej super łatwych i szybkich przepisów na pyszne obiady i desery znajdziecie TUTAJ.


Mogą Ci się spodobać