Aksamitny krem z groszku chodził za mną od kilku tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dostać mrożonego groszku. Gdy go wreszcie dorwałam, natychmiast przygotowałam jedną z moich ulubionych zup-kremów. Wyszła przepyszna – kremowa, delikatna, a zarazem cudownie aromatyczna. Sekretem jest…
mleko kokosowe i bazylia! Choć to żaden sekret, skoro zdradzam go już w tytule, prawda? :)
Moją wersję klasycznego kremu z groszku przygotujecie w 15 minut. To też jedna z moich opcji awaryjnych na pyszny i szybki obiad, bo składniki zawsze mam w kuchni. O ile oczywiście uda mi się zrobić wcześniej groszkowe zapasy :)
Krem z groszku z mlekiem kokosowym i bazylią
70 g masła
ok. 10 cm pora
400 g mrożonego groszku (jedna torebka)
100 ml wody
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 ml mleka krowiego
garść świeżych listków bazylii
W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekanego pora i dusimy pod przykryciem 5 minut. Wrzucamy groszek, dodajemy 100 ml wody, gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko kokosowe i krowie oraz bazylię. Gotujemy 5 minut pod przykryciem. Blendujemy na gładko. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Więcej super łatwych i szybkich przepisów na pyszne obiady i desery znajdziecie TUTAJ.