Smaczne, szybkie i zdrowe (zwłaszcza w porównaniu do muffinek z pudełka, które kiedyś, gdy myślałam, że babeczki są czasochłonne, były moim nr 1). Polecam! Zawsze się udają i pysznie smakują.
(Proporcje na 24 szt.)
1 kostka masła
1/2 szkl. miodu / cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
2/3 szkl. otrębów pszennych
1 jajko
4 średnie jabłka obrane i starte na średnich lub dużych oczkach
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
bakalie do wyboru: orzechy, skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, żurawina, słonecznik itp.
Do masła dodać miód/cukier, jajko i utrzeć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, otręby, jabłka i bakalie. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w 200 stopniach (ja piekę w blaszce muffinkowej).
Omnomnom!