KUCHNIA

Awaryjny deser z mascarpone

Masz czasem tak, że chcesz zrobić coś pysznego, ale nie masz czasu? Albo nie chce Ci się stać w kuchni dłużej niż 10 minut? Dostajesz cynk, że teściowie wpadną za pół godziny, a tu nie dość, że w domu bajzel, to nawet paczki ciastek do kawy nie ma?

Mam na to radę. A raczej przepis.

Oto mój deser dla prawdziwych leniwców.

Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, żeby mieć w lodówce serek mascarpone. Albo dwa. O biszkoptach nie piszę, bo zakładam, że wszyscy rodzice mają żelazny zapas w szafce. I żadni późno zapowiedziani goście Ci niestraszni! Deser jest nie dość, że szybko, to jeszcze pyszny i nawet całkiem ładnie się prezentuje.

 

Najszybszy na świecie deser z mascarpone

(proporcje na 4 duże porcje lub 6 mniejszych)

2 serki mascarpone 250g

1 łyżka miodu (lub cukru)

2 jajka

biszkopty

kawa do nasączenia

kakao prawdziwe do posypania

IMG_4995a

A teraz czary-mary! Zaparzasz kubek mocnej kawy (może być mocna Inka, hahaha). Do miski wrzucasz serki, miksujesz z żółtkami i miodem (cukrem). W drugiej misce ubijasz białka ze szczyptą soli. Mieszasz jedno z drugim.

Pojedynczo, szybciutko nasączasz biszkopty w kawie i układasz po 2-3 np. w pucharkach do lodów (Zanim się ich dorobiłam przygotowywałam ten deser w szklankach do whiskey – stare dobre czasy!). Na to nakładasz porcję masy, tak żeby przykryła biszkopty. Na to znów biszkopty i znów masa. W zależności od tego jakich używasz pucharków (czy też szklanek) tyle warstw robisz. Im więcej warstw, tym lepszy deser! Kończysz zawsze masą serową, którą posypujesz prawdziwym kakao. Mniam!

Uwaga. Teoretycznie deser powinien stać kilka godzin w lodowce, ale tak naprawdę nie ma większej różnicy w smaku i spokojnie można jeść go od razu.

Uwaga nr 2. Z uwagi na surowiznę, korzystaj z jajek ze sprawdzonego źródła, przelej je wcześniej wrzątkiem.

 

Szybkiego smacznego!

IMG_4997a


You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply
    Agent Z
    8 grudnia 2015 at 09:30

    oooo!!! cos dla mnie xD Dziekowac za przepis, bede probowac!

    • Reply
      MamaCarla
      8 grudnia 2015 at 09:46

      😀 Nie trzeba piekarnika! 😉

  • Reply
    Zwykła Matka
    8 grudnia 2015 at 09:44

    robiłam cos podobnego – świetne i przede wszystkim szybkie 🙂

  • Reply
    Iwona Buczko
    8 grudnia 2015 at 09:54

    Czyli takie ekspresowe tiramisu! 🙂

  • Reply
    Berenika
    8 grudnia 2015 at 17:26

    Dla leniwców, to w sam raz dla mnie! Będę musiała spróbować 😉

    • Reply
      MamaCarla
      9 grudnia 2015 at 21:47

      Hihihi, sprawdź w takim razie moje pozostałe przepisy – tylko dla leniwców 🙂

  • Reply
    100 Pociech
    8 grudnia 2015 at 22:45

    Fajny pomysł, ale cóż się dziwić z mascarpone wszystko jest pyszne 🙂

    • Reply
      MamaCarla
      9 grudnia 2015 at 21:46

      Zgadzam się! Niedawno używałam mascarpone do sosu do kurczaka – wyszło super 🙂

      • Reply
        Annia
        9 grudnia 2015 at 23:49

        Taak, mascarpone jest smaczny, ale w zasadzie to jest bardzo tłusta śmietana, 40%, a jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. W restauracjach dają do wielu dań kostkę masła dla smaku. Sztuką jest przygotować coś zdrowego i smacznego. Od czasu do czasu taki deser można zjeść 🙂 bo na pewno jest pyszny jak to tiramisu.

        • Reply
          MamaCarla
          15 grudnia 2015 at 23:48

          No pewnie, raz na jakiś czas można 😛

  • Reply
    Mama 24h
    9 grudnia 2015 at 17:48

    Uweielbiam mascarpone – a deser wygląda niesamowicie smakowito 🙂

  • Reply
    Marta K
    14 grudnia 2015 at 10:51

    U mnie też często pojawia się taki deser na stole 🙂
    Błyskawicznie się robi, smakuje pysznie, czego chcieć więcej? 🙂

  • Reply
    Muffin Case
    14 grudnia 2015 at 17:25

    Ekspresowe tiramisu 🙂 Jadłabym!

  • Leave a Reply