Sorbety z wyciskarki wolnoobrotowej to nasz letni hit. Moje dzieci je uwielbiają! Dziś mam dla Ciebie przepisy na sorbety i lody owocowe z wyciskarki, które przygotowujemy najczęściej. Są pyszne i zdrowe :)
Latem nie ma dnia, żeby moje dzieci nie prosiły o lody. Nie chcę codziennie im kupować lodów ze sklepu, ale na szczęście mamy super alternatywę – lody i sorbety z wyciskarki. Robi się je ekspresowo ze świeżych lub mrożonych owoców, można naprawdę poszaleć i poeksperymentować. Wszystkie przygotowuję w mojej wyciskarce Kuvings Evo 820 + którą mam już półtora roku i sprawdza się znakomicie. W zestawie z wyciskarką otrzymuje się 3 sitka – do soków, do koktajli i właśnie do sorbetów. Sito do sorbetów nie ma wylotu na wytłoczyny, więc sorbety zawierają 100% każdego owocu.
Więcej o wyciskarce Kuvings przeczytasz tutaj:
Czy warto kupić wyciskarkę Kuvings Evo? Plusy i minusy – znajdziesz tu też więcej różnych przepisów na soki i koktajle
Jak zrobić domowe sorbety z wyciskarki Kuvings?
To super proste. Robię sorbety na dwa sposoby. Najczęściej mrożę różne owoce w kawałkach, a potem wrzucam do wyciskarki. Czasem też wyciskam świeże owoce, przelewam do foremek i dopiero mrożę. Dzięki temu zawsze mam w zamrażarce gotowe zdrowe lody dla dzieci :)
Owoce warto mrozić na płasko, aby się nie skleiły ze sobą podczas mrożenia. Jeśli robisz sorbet z mrożonych owoców, wyjmij je z zamrażalki kilka minut wcześniej. Wtedy konsystencja sorbetu będzie bardziej aksamitna. Idealnym dodatkiem do sorbetów są mrożone dojrzałe banany w plasterkach – dzięki nim lody są kremowe, a jednocześnie bananowy smak nie jest dominujący. Bananów nie wyjmuj jednak wcześniej z zamrażarki, bo bardzo szybko rozmarza.
Owoce do sorbetów powinny być mocno dojrzałe.
Najlepsze przepisy na sorbety z wyciskarki
1. Sorbet truskawkowo-bananowy
300 g mrożonych truskawek
100 g banana
Mrozimy truskawki (większe kroimy na pół) i banany (w plastrach). Wyjmij zamrożone owoce z zamrażarki, odstaw na kilka minut. Wrzucaj do wyciskarki z założoną nakładką do sorbetów (to jest ta z jednym wylotem) na przemian – raz truskawka, raz banan. Całość można jeszcze raz włożyć do wyciskarki, żeby konsystencja była bardziej kremowa, ale nie jest to konieczne :)
4 porcje
Sorbet truskawkowy II
truskawki
trochę miodu malinowego
Jeśli chcesz zrobić lody truskawkowe na później, możesz przecisnąć świeże truskawki przez wyciskarkę z sitkiem do soków, dodać łyżeczkę miodu (ja używam malinowego, ale może być też zwykły lub inne słodziwo), przełożyć do foremek i zamrozić na później.
2. Sorbet pomarańczowy z miętą
3 pomarańcze
1/2 cytryny
kilka listków mięty
Orzeźwiający sorbet w sam raz na upalne dni. Do jego zrobienia używamy sitka do soków. Wszystkie składniki wrzucamy pojedynczo i naprzemiennie do wyciskarki. Przelewamy do foremek i mrozimy.
6 porcji
3. Sorbet arbuzowy
500 g arbuza
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
Pyszny, orzeźwiający sorbet arbuzowy, który moje dzieci uwielbiają. Arbuza kroimy w grubą kostkę, usuwamy pestki i mrozimy. Następnie używając nakładki do sorbetów przeciskamy w wyciskarce, dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę miodu (lub innego słodziwa), mieszamy – i gotowe!
Można też zrobić lody arbuzowe z wyciskarki na później. W tym celu przeciskamy kawałki arbuza z użyciem sitka do soku. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (ja używam malinowego), przelać do foremek i zamrozić. Pycha!
4. Sorbet ananas & melon
200 g ananasa
300 g melona
1/2 banana
Mrozimy kawałki ananasa, melona i banana. Banan nie jest konieczny, ale dzięki niemu lody są super kremowe. Używając nakładki do sorbetów, przeciskamy owoce w wyciskarce.
5. Sorbet mango & banan
300 g mango
1 banan
Ulubiony sorbet mojej starszej córki :) Zamróź kawałki mango i plasterki banana. Używając nakładki do sorbetów, przeciśnij przez wyciskarkę owoce.
Smacznego!
Lody i sorbety z wyciskarki są świetnym pomysłem na lato!
Partnerem wpisu jest marka Kuvings