MAMA W KUCHNI POLECANE

5 sorbetów z wyciskarki – najlepsze przepisy!

Sorbety z wyciskarki wolnoobrotowej to nasz letni hit. Moje dzieci je uwielbiają! Dziś mam dla Ciebie przepisy na sorbety i lody owocowe z wyciskarki, które przygotowujemy najczęściej. Są pyszne i zdrowe :)

Latem nie ma dnia, żeby moje dzieci nie prosiły o lody. Nie chcę codziennie im kupować lodów ze sklepu, ale na szczęście mamy super alternatywę – lody i sorbety z wyciskarki. Robi się je ekspresowo ze świeżych lub mrożonych owoców, można naprawdę poszaleć i poeksperymentować. Wszystkie przygotowuję w mojej wyciskarce Kuvings Evo 820 + którą mam już półtora roku i sprawdza się znakomicie. W zestawie z wyciskarką otrzymuje się 3 sitka – do soków, do koktajli i właśnie do sorbetów. Sito do sorbetów nie ma wylotu na wytłoczyny, więc sorbety zawierają 100% każdego owocu.

Więcej o wyciskarce Kuvings przeczytasz tutaj:

Czy warto kupić wyciskarkę Kuvings Evo? Plusy i minusy – znajdziesz tu też więcej różnych przepisów na soki i koktajle

Jak zrobić domowe sorbety z wyciskarki Kuvings?

To super proste. Robię sorbety na dwa sposoby. Najczęściej mrożę różne owoce w kawałkach, a potem wrzucam do wyciskarki. Czasem też wyciskam świeże owoce, przelewam do foremek i dopiero mrożę. Dzięki temu zawsze mam w zamrażarce gotowe zdrowe lody dla dzieci :)

Owoce warto mrozić na płasko, aby się nie skleiły ze sobą podczas mrożenia. Jeśli robisz sorbet z mrożonych owoców, wyjmij je z zamrażalki kilka minut wcześniej. Wtedy konsystencja sorbetu będzie bardziej aksamitna. Idealnym dodatkiem do sorbetów są mrożone dojrzałe banany w plasterkach – dzięki nim lody są kremowe, a jednocześnie bananowy smak nie jest dominujący. Bananów nie wyjmuj jednak wcześniej z zamrażarki, bo bardzo szybko rozmarza.

Owoce do sorbetów powinny być mocno dojrzałe.

Najlepsze przepisy na sorbety z wyciskarki

1. Sorbet truskawkowo-bananowy

300 g mrożonych truskawek

100 g banana

Mrozimy truskawki (większe kroimy na pół) i banany (w plastrach). Wyjmij zamrożone owoce z zamrażarki, odstaw na kilka minut. Wrzucaj do wyciskarki z założoną nakładką do sorbetów (to jest ta z jednym wylotem) na przemian – raz truskawka, raz banan. Całość można jeszcze raz włożyć do wyciskarki, żeby konsystencja była bardziej kremowa, ale nie jest to konieczne :)

4 porcje

Sorbet truskawkowy II

truskawki

trochę miodu malinowego

Jeśli chcesz zrobić lody truskawkowe na później, możesz przecisnąć świeże truskawki przez wyciskarkę z sitkiem do soków, dodać łyżeczkę miodu (ja używam malinowego, ale może być też zwykły lub inne słodziwo), przełożyć do foremek i zamrozić na później.

2. Sorbet pomarańczowy z miętą

3 pomarańcze

1/2 cytryny

kilka listków mięty

Orzeźwiający sorbet w sam raz na upalne dni. Do jego zrobienia używamy sitka do soków. Wszystkie składniki wrzucamy pojedynczo i naprzemiennie do wyciskarki. Przelewamy do foremek i mrozimy.

6 porcji

3. Sorbet arbuzowy

500 g arbuza

sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy

Pyszny, orzeźwiający sorbet arbuzowy, który moje dzieci uwielbiają. Arbuza kroimy w grubą kostkę, usuwamy pestki i mrozimy. Następnie używając nakładki do sorbetów przeciskamy w wyciskarce, dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę miodu (lub innego słodziwa), mieszamy – i gotowe!

Można też zrobić lody arbuzowe z wyciskarki na później. W tym celu przeciskamy kawałki arbuza z użyciem sitka do soku. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem (ja używam malinowego), przelać do foremek i zamrozić. Pycha!

4. Sorbet ananas & melon

200 g ananasa

300 g melona

1/2 banana

Mrozimy kawałki ananasa, melona i banana. Banan nie jest konieczny, ale dzięki niemu lody są super kremowe. Używając nakładki do sorbetów, przeciskamy owoce w wyciskarce.

5. Sorbet mango & banan

300 g mango

1 banan

Ulubiony sorbet mojej starszej córki :) Zamróź kawałki mango i plasterki banana. Używając nakładki do sorbetów, przeciśnij przez wyciskarkę owoce.

Smacznego!

Lody i sorbety z wyciskarki są świetnym pomysłem na lato!

Partnerem wpisu jest marka Kuvings


Mogą Ci się spodobać