Jak zrobić bezę, żeby się udała? Mam dla Ciebie niezawodny przepis na tort Pavlova – przepyszny i tak naprawdę prosty deser :) To przepis na bezę krok po kroku, ze wskazówkami i radami, żeby na pewno wyszła!
Uwielbiam torty bezowe, Beza Pavlova to mój numer 1. Niestety, moje pierwsze próby upieczenia bezy zakończyły się kompletną klęską. Beza dosłownie rozlała się w piekarniku, mimo że wszystko robiłam zgodnie z przepisem w Thermomixie. Jeśli mnie obserwujesz na Instagramie to wiesz, że dzielę się nie tylko swoimi sukcesami, ale i porażkami, zwłaszcza gdy są tak epickie jak beza-naleśnik :D Dostałam wtedy dziesiątki wiadomości, w których Czytelniczki pisały, że im też nie wychodzi beza w TM. No cóż, kocham to urządzenie, ale jednak z bezą postanowiłam dać sobie spokój.
I pewnie nie byłoby dzisiejszego wpisu, gdyby nie fakt, że moją miłość do bezy podziela Helenka i wymarzyła sobie bezowy tort Pavlova na urodziny. Gdy dostałam propozycję przetestowania włoskiego robota planetarnego Ariete pomyślałam, że spróbuję upiec bezę raz jeszcze. Oczywiście w bezpiecznym terminie przed urodzinami, żebym w razie czego zdążyła jeszcze zamówić tradycyjny tort w cukierni ;) Przepis dostałam od mamy, a składniki… właściwie miałam w lodówce, bo tort Pavlova to tak naprawdę bardzo prosty deser. A jak się opanuje kilka sztuczek, to też całkiem prosty :)
Jak zrobić bezę, żeby się udała?
Najważniejsze są dwie rzeczy. Cierpliwość i odpowiednio przygotowany sprzęt. To, że beza nie lubi pośpiechu, warto pamiętać na każdym etapie przygotowania i pieczenia. Kluczowe momenty, w których trzeba się wykazać cierpliwością, podkreślę jeszcze w przepisie. Ale warto to sobie zapamiętać raz na zawsze – Beza Pavlova jest prosta do wykonania, ale czasochłonna. Dlatego samą bezę do tortu (bez kremu!) warto z dużym odstępem czasowym od planowanej godziny imprezy :) Krem i owoce wykładamy przed samym podaniem.
Mikser planetarny Ariete Classica
A teraz kilka słów o mikserze. Musi być przede wszystkim idealne suchy i czysty – nie może być na nim ani kropelki wody, czy grama tłuszczu. Inaczej beza się nie uda. Bardzo pomaga w przygotowaniu bezy mocny sprzęt dobrej jakości, który równomiernie ubija białka. Robot planeterny Ariete 1588/07 Classica, czyli model, którego używam, ma maksymalną moc 2400 W i ta moc się przy bezie bardzo przydaje. Mikser ma płynne przejście między trybami działania (w zakresie prędkości 30-172 obroty na minutę), a końcówka do ubijania jest bardzo duża, dzięki czemu ubijanie jest szybkie i bardzo dokładne.
Mikser planetarny Ariete oprócz końcówki do ubijania ma też dwie dodatkowe – do mieszania płynnego ciasta (dobrze się sprawdza do ciasta na naleśniki, gofry, sernik oraz do ucierania ciasta na pierniczki) oraz hak do zagniatania ciężkich ciast (np. na ciasto drożdżowe, chleb lub pizzę).
Robot jest bardzo stabilny, dzięki przyssawkom ani drgnie na blacie mimo wysokich obrotów. Misa jest metalowa i ma dużą pojemność – 5,5 litra, w zestawie otrzymujemy też pokrywę przeciwko chlapaniu z praktycznym otworem do dodawania składników w trakcie pracy urządzenia. Elementy łatwo się montuje, demontuje i szybko myje. Duży plus też za piękny, ponadczasowy design :) Jednym zdaniem – świetna jakość i ozdoba każdej kuchni. No i sposób na idealną bezę!
A teraz obiecany przepis na tort Pavlova.
Przepis na Tort Pavlova, czyli beza krok po kroku – na pewno się uda!
6 białek (jajka powinny mieć temp. pokojową)
300 g cukru (niech Cię nie kusi dać mniej, bo beza nie wyjdzie!)
szczypta soli
łyżeczka octu winnego białego/jabłkowego lub soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
I krem:
250 g mascarpone
150 g śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
ulubione owoce do dekoracji
Najpierw przygotowanie. Wykładamy wszystkie potrzebne do bezy składniki na blacie, cukier odważamy. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni bez termoobiegu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 22 cm.
Białka (bez śladu żółtka) wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i mieszamy na wysokich obrotach 5 minut. Po tym czasie, gdy białka będą już ubite, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. I tu słowo klucz: cierpliwość. Średnio 1 minuta miksowania na każdą łyżkę cukru. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu lub soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy kolejną minutę.
Wykładamy ubitą pianę na narysowanym okręgu na papierze do pieczenia. Formujemy bezę, wyciągając brzegi szpatułką z dołu na górę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy (a właściwie suszymy) kolejne 4 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czas na krem. Tu już prosta sprawa – miksujemy mascarpone ze śmietanką i cukrem waniliowym. Wykładamy na wierzch bezy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami.
Powodzenia!
Partnerem wpisu jest marka Ariete