MAMA W KUCHNI POLECANE

Tort Pavlova – prosty i niezawodny przepis na bezę

1

Jak zrobić bezę, żeby się udała? Mam dla Ciebie niezawodny przepis na tort Pavlova – przepyszny i tak naprawdę prosty deser :) To przepis na bezę krok po kroku, ze wskazówkami i radami, żeby na pewno wyszła!

Uwielbiam torty bezowe, Beza Pavlova to mój numer 1. Niestety, moje pierwsze próby upieczenia bezy zakończyły się kompletną klęską. Beza dosłownie rozlała się w piekarniku, mimo że wszystko robiłam zgodnie z przepisem w Thermomixie. Jeśli mnie obserwujesz na Instagramie to wiesz, że dzielę się nie tylko swoimi sukcesami, ale i porażkami, zwłaszcza gdy są tak epickie jak beza-naleśnik :D Dostałam wtedy dziesiątki wiadomości, w których Czytelniczki pisały, że im też nie wychodzi beza w TM. No cóż, kocham to urządzenie, ale jednak z bezą postanowiłam dać sobie spokój.

I pewnie nie byłoby dzisiejszego wpisu, gdyby nie fakt, że moją miłość do bezy podziela Helenka i wymarzyła sobie bezowy tort Pavlova na urodziny. Gdy dostałam propozycję przetestowania włoskiego robota planetarnego Ariete pomyślałam, że spróbuję upiec bezę raz jeszcze. Oczywiście w bezpiecznym terminie przed urodzinami, żebym w razie czego zdążyła jeszcze zamówić tradycyjny tort w cukierni ;) Przepis dostałam od mamy, a składniki… właściwie miałam w lodówce, bo tort Pavlova to tak naprawdę bardzo prosty deser. A jak się opanuje kilka sztuczek, to też całkiem prosty :)

1

Jak zrobić bezę, żeby się udała?

Najważniejsze są dwie rzeczy. Cierpliwość i odpowiednio przygotowany sprzęt. To, że beza nie lubi pośpiechu, warto pamiętać na każdym etapie przygotowania i pieczenia. Kluczowe momenty, w których trzeba się wykazać cierpliwością, podkreślę jeszcze w przepisie. Ale warto to sobie zapamiętać raz na zawsze – Beza Pavlova jest prosta do wykonania, ale czasochłonna. Dlatego samą bezę do tortu (bez kremu!) warto z dużym odstępem czasowym od planowanej godziny imprezy :) Krem i owoce wykładamy przed samym podaniem.

1
1

Mikser planetarny Ariete Classica

A teraz kilka słów o mikserze. Musi być przede wszystkim idealne suchy i czysty – nie może być na nim ani kropelki wody, czy grama tłuszczu. Inaczej beza się nie uda. Bardzo pomaga w przygotowaniu bezy mocny sprzęt dobrej jakości, który równomiernie ubija białka. Robot planeterny Ariete 1588/07 Classica, czyli model, którego używam, ma maksymalną moc 2400 W i ta moc się przy bezie bardzo przydaje. Mikser ma płynne przejście między trybami działania (w zakresie prędkości 30-172 obroty na minutę), a końcówka do ubijania jest bardzo duża, dzięki czemu ubijanie jest szybkie i bardzo dokładne.

1

Mikser planetarny Ariete oprócz końcówki do ubijania ma też dwie dodatkowe – do mieszania płynnego ciasta (dobrze się sprawdza do ciasta na naleśniki, gofry, sernik oraz do ucierania ciasta na pierniczki) oraz hak do zagniatania ciężkich ciast (np. na ciasto drożdżowe, chleb lub pizzę).

1

Robot jest bardzo stabilny, dzięki przyssawkom ani drgnie na blacie mimo wysokich obrotów. Misa jest metalowa i ma dużą pojemność – 5,5 litra, w zestawie otrzymujemy też pokrywę przeciwko chlapaniu z praktycznym otworem do dodawania składników w trakcie pracy urządzenia. Elementy łatwo się montuje, demontuje i szybko myje. Duży plus też za piękny, ponadczasowy design :) Jednym zdaniem – świetna jakość i ozdoba każdej kuchni. No i sposób na idealną bezę!

1
1

A teraz obiecany przepis na tort Pavlova.

Przepis na Tort Pavlova, czyli beza krok po kroku – na pewno się uda!

6 białek (jajka powinny mieć temp. pokojową)

300 g cukru (niech Cię nie kusi dać mniej, bo beza nie wyjdzie!)

szczypta soli

łyżeczka octu winnego białego/jabłkowego lub soku z cytryny

łyżeczka mąki ziemniaczanej

I krem:

250 g mascarpone

150 g śmietanki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

ulubione owoce do dekoracji

Najpierw przygotowanie. Wykładamy wszystkie potrzebne do bezy składniki na blacie, cukier odważamy. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni bez termoobiegu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 22 cm.

Białka (bez śladu żółtka) wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i mieszamy na wysokich obrotach 5 minut. Po tym czasie, gdy białka będą już ubite, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. I tu słowo klucz: cierpliwość. Średnio 1 minuta miksowania na każdą łyżkę cukru. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu lub soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy kolejną minutę.

Wykładamy ubitą pianę na narysowanym okręgu na papierze do pieczenia. Formujemy bezę, wyciągając brzegi szpatułką z dołu na górę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy (a właściwie suszymy) kolejne 4 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czas na krem. Tu już prosta sprawa – miksujemy mascarpone ze śmietanką i cukrem waniliowym. Wykładamy na wierzch bezy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami.

Powodzenia!

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Partnerem wpisu jest marka Ariete


Mogą Ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    19 listopada 2021 at 12:23

    Wygląda obłędnie :))

  • Reply
    Ola
    8 grudnia 2021 at 14:21

    och,mam taki sam mikser ale jakoś nigdy nie odważyłam się robić bezy! myślę, że mam już pomysł na niedzielę, ma wpaść znajoma z mężem więc będzie coś słodkiego do kawy :)

    • Reply
      Carla
      8 grudnia 2021 at 14:37

      Śmiało! Mi za każdym razem wychodzi idealna :)

  • Reply
    Gerarda
    20 grudnia 2021 at 19:20

    masz super drewniany blat swoja drogą, a robot mam ten sam model i bardzo jestem dumna z zakupu, sprawuje się jak o wiele droższy

    • Reply
      Carla
      20 grudnia 2021 at 20:35

      Dziękuję, blat jest dość wymagający, ale uwielbiam go :) Robot jest naprawdę super, zostałam dzięki niemu beza-masterką ;)

  • Reply
    Sara
    1 stycznia 2022 at 12:48

    Czy robot może np wymieszać ciasto z kg mąki ? Na chlebek ? :) Pozdrawiam

    • Reply
      Carla
      3 stycznia 2022 at 09:27

      Tak :)

    • Reply
      Asia
      16 czerwca 2022 at 14:21

      Masz fajny pomysł na wykorzystanie żółtek, które nie przydadzą się w bezie? Kiedyś pytalaś o to na relacji. Byly ciekawe porady? :)

      • Reply
        Carla
        16 czerwca 2022 at 19:26

        Zimą robię likier jajeczny z TM, a latem krem budyniowy do tartaletek i tarty z owocami :)

  • Reply
    Karolina
    30 lipca 2022 at 19:25

    Czy robiłaś w nim ciasto na pizzę?

    • Reply
      Carla
      31 lipca 2022 at 12:38

      Nie, ciasto na pizzę zawsze robię w TM, ale jak najbardziej można :)

  • Reply
    Michał
    31 sierpnia 2022 at 11:19

    Beza wyszła idealna…wilgotna w środku, lekko ciągnąca i chrupiąca na zewnatrz. Moja pierwsza beza! Sam krem ściął się delikatnie, bo przeciągnąłem miksowanie. Drugi krem wyszedł lepiej, ale najpierw ubiłem śmietanę i później dodałem serek z cukrem👍
    Dzięki za pomoc!

Zostaw komentarz