Czym pachnie Wasze lato? Truskawkami, jagodami, malinami, a może porzeczkami? Wszystkie te owoce i wiele więcej możecie możecie zajadać na pysznych tartaletkach z kruchego ciasta z kremem z mascarpone.
Zobaczcie, jak prosto i szybko można je przygotować!
Spody z kruchego ciasta
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
2 jajka
2 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki lub na 10 min do zamrażarki. Rozwałkowujemy i wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 stopniach C ok 10-15 min aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy.
Jeśli nie sparują nam się foremki i ciasto, nic straconego. Ciasto można zamrozić i użyć następnym razem.
Wersja dla super leniwców: Można kupić gotowe spody w piekarni :)
Krem z mascarpone
300g serka mascarpone
1/2 szklanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Miksujemy wszystkie składniki – i gotowe!
Na wystudzone spody nakładamy krem. Na wierzch kładziemy ulubione owoce – ja wypróbowałam już tartaletki z truskawkami, jagodami, borówkami, malinami, ananasami, brzoskwiniami, porzeczkami i jeżynami :)
Początkowo obawiałam się podania ich Tosi (cukier!) ale niepotrzebnie – mała wszamała wszystkie owoce, skubnęła raz krem, po czym odłożyła na stół i zabrała się za wyjadanie owoców ze wszystkich pozostałych tartaletek. Owocowy żarłoczek!
Jesteś tu po raz pierwszy? Polub nas na Facebooku, obserwuj na Instagramie, podglądaj na Snapie (mamacarla.pl).