MAMA W KUCHNI

Tartaletki z owocami lata

Czym pachnie Wasze lato? Truskawkami, jagodami, malinami, a może porzeczkami? Wszystkie te owoce i wiele więcej możecie możecie zajadać na pysznych tartaletkach z kruchego ciasta z kremem z mascarpone.

Zobaczcie, jak prosto i szybko można je przygotować!

Spody z kruchego ciasta

200g mąki pszennej

100g zimnego masła

2 jajka

2 płaskie łyżki cukru pudru

szczypta soli

Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki lub na 10 min do zamrażarki. Rozwałkowujemy i wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 stopniach C ok 10-15 min aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy.

Jeśli nie sparują nam się foremki i ciasto, nic straconego. Ciasto można zamrozić i użyć następnym razem.

Wersja dla super leniwców: Można kupić gotowe spody w piekarni :)

Krem z mascarpone

300g serka mascarpone

1/2 szklanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

Miksujemy wszystkie składniki – i gotowe!

Na wystudzone spody nakładamy krem. Na wierzch kładziemy ulubione owoce – ja wypróbowałam już tartaletki z truskawkami, jagodami, borówkami, malinami, ananasami, brzoskwiniami, porzeczkami i jeżynami :)

Początkowo obawiałam się podania ich Tosi (cukier!) ale niepotrzebnie – mała wszamała wszystkie owoce, skubnęła raz krem, po czym odłożyła na stół i zabrała się za wyjadanie owoców ze wszystkich pozostałych tartaletek. Owocowy żarłoczek!

IMG_9637


Jesteś tu po raz pierwszy? Polub nas na Facebooku, obserwuj na Instagramie, podglądaj na Snapie (mamacarla.pl).


Mogą Ci się spodobać