Park ekologiczny – brzmi intrygująco, prawda? Co właściwie sprawia, że warszawski EKOpark jest ekologiczny? Jakie atrakcje czekają na dzieci na naturalnym placu zabaw? I dlaczego warto się później wybrać na lody do Coolki? :)
EKOpark w warszawskim Ursusie to pierwszy tego typu park w stolicy. Znajduje się w obrębie ulic Gierdziejewskiego, Czerwonej Drogi i Wolności. W czym tkwi jego wyjątkowość?
Park ekologiczny, czyli jaki?
W EKOparku zastosowano szereg przyjaznych środowisku rozwiązań – latarnie solarne zasilane energią z ogniw fotowoltaicznych, system do gromadzenia wody deszczowej, ścieżki wykonane z materiałów z recyklingu. Dla ptaków powstały budki lęgowe, nie brakuje także domków dla owadów, a kwietna łąka koszona będzie tylko raz w roku. Aż 70% parku to przestrzeń biologicznie czynna, przyjazna dla małych zwierząt i owadów. Wiele starych drzew zostało zachowanych, posadzono też rodzime gatunki krzewów i drzew.
EKOpark jest nie tylko przyjazny dla przyrody, ale również dla dzieci i dorosłych. Na tych ostatnich czekają piękne, zacienione altanki oraz liczne drewniane ławeczki. Na trawniku w cieniu rozłożystych drzew można zrobić sobie rodzinny piknik. Specjalnie dla dzieci przygotowany został naturalny, drewniany plac zabaw.
Naturalny plac zabaw w Ursusie
To miejsce wyjątkowe. Plac zabaw wykonany jest w większości z drewna i zawiera mnóstwo ciekawych elementów, które sprzyjają kreatywnej zabawie. Drabinki, tor przeszkód, huśtawki, zjeżdżalnia, piaskownica to tylko niektóre z nich. Maluchy mogą się wspiąć na sporych rozmiarów drewniane postaci zwierząt, a także po prostu pobawić się w piasku, którym jest wysypany cały plac zabaw.
Jest jednak kilka rzeczy, które warto by poprawić. Naturalny plac zabaw w EKOparku jest usytuowany z dala od drzew, nie ma też tu żadnych innych elementów dających cień. Podczas upalnych dni słońce daje tu nieźle popalić ;) Przydałaby się również huśtawka dla maluchów.
Gdzie na lody po wizycie w EKOparku? Lodziarnia Coolka
Bardzo polecam po wizycie w EKOparku wyprawę na najlepsze naturalne lody, jakie jadłam w to lato – do lodziarni Coolka. Najbliższy lokal znajduje się przy ul. Zagłoby 16a, ale Coolka jest też w 4 innych miejscach w Warszawie (i w pięciu w Bydgoszczy) – tu sprawdzisz gdzie dokładnie: lodziarnie Coolka.
Lody są naprawdę rewelacyjne, a smak „krem czekoladowo-orzechowy” to jest sztos, koniecznie spróbuj! Tosia ciagle mi podjadała, choć zazwyczaj woli sorbety. Jej smaki – truskawka i mango też zresztą były pyszne.
Coolka to lody rzemieślnicze, co oznacza, że mają mniej cukru, tłuszczu oraz są mniej napowietrzone niż lody przemysłowe. Produkowane są metodą naturalną z użyciem świeżej śmietany, mleka i innych naturalnych składników.
Do przygotowania sorbetu truskawkowego Coolka miksuje świeże polskie truskawki (zimą mrożone), sorbet mango to aż 98% słodkiej odmiany mango, a lody śmietankowe mają w składzie 30% słodką śmietankę. Pycha!
Smaki w Coolce często się zmieniają i można spróbować również niestandardowych jak: lawendowe, sorbet aloesowy, czy lody rumiankowe.
Partnerem wpisu jest lodziarnia Coolka