KUCHNIA

Ulubione zupki mojego niemowlaka – 3 hity +7 pewniaków!

Helenka nie jest wymagająca. To wiecznie uśmiechnięte, radosne, spokojne dziecko, któremu wiele do szczęścia nie trzeba 🙂 Podobnie jest z jedzeniem – bez problemu i z równym zapałem zajada zmiksowane zupki, jak i jedzenie w kawałkach rodem z BLW. Gotowanie dla niej to czysta przyjemność. 

Jak każde dziecko, ma jednak swoje ulubione smaki…

Dziś napiszę Wam o trzech miksowanych zupkach, które Hela pałaszuje najchętniej.

Każdą z nich błyskawicznie przygotowuję w parowaro-blenderze Philipsa 4 w 1, o którym opowiadałam we wpisie o rozszerzaniu diety Helenki i który często pokazuję na instastory. Bo to jest naprawdę świetny sprzęt! Używam go praktycznie codziennie, bo oprócz zupek, które gotuję co 2-3 dni, paruję w nim też warzywa, mięsko i ryby do posiłków, które moja córka je rączkami (BLW).

Szybko i prosto przygotowuję w nim 3 porcje zupki ( 1 na dziś, 1 na jutro, 1 do zamrażalki). W dodatku jest ona zdrowsza, bo przygotowana na parze. Wystarczy nalać odpowiednią ilość wody dedykowaną czasu gotowania (zwykle 20 min. mięsko/rybka + warzywa lub 15 min same warzywa), nastawić gotowanie, potem obrócić do góry nogami i zmiksować. Nie trzeba niczego przekładać, nic się nie rozlewa. Po wszystkim wystarczy przepłukać wyjmowane noże i umyć pojemnik. Dla mnie rewelacja.

 

Ale wróćmy do ulubionych Helenkowych zupek!

 

Krem z groszku i kalafiora

Gotuję na parze przez 20 minut pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaka, pół marchewki, kawałeczek selera, kilka różyczek kalafiora, 4 łyżki mrożonego groszku. Dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek. Miksuję. Podaję zupkę posypaną np. amarantusem ekspandowanym.

Krem z dyni

Przy okazji przygotowywania zupy krem dla dorosłych, zawsze odkładam kilka kawałków dyni, krótko paruję i mrożę porcyjki odpowiednie na zupkę (sporą garść). Potem mam jak znalazł gotową bazę do zupki dyniowej dla niemowlaka. Paruję wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem lub batatem, kawałkiem marchewki, pietruszki i blenduję. Czasem dodaję trochę ugotowanego wcześniej ryżu lub drobnego makaronu.

 

Zupka jarzynowa

Klasyk. Pewniak. Zawsze mam w zamrażalce kilka porcji królika lub cielęcinki na zupkę plus różne warzywa. Na parze gotuję mięsko* oraz warzywa (pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pół pietruszki, kawałeczek pora lub selera, kilka różyczek brokuła lub kalafiora, trochę natki pietruszki) przez 20 minut. Dodaję łyżkę masła oraz pół jajka ugotowanego na twardo. Miksuję. Posypuję natką.

*do niedawna mięso gotowałam oddzielnie, teraz (po 11. mż) już razem

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe zupki dla niemowląt i starszych dzieci znajdziesz tutaj:

 

7 pewniaków – zupki dla niemowląt i nie tylko:

4 zupki dla niemowlaka (w tym szpinakowa i buraczkowo-gruszkowa)

Rozgrzewający krupniczek

Zupa szparagowa dla dziecka

Zupa z soczewicy dla dziecka

You Might Also Like