KUCHNIA POLECANE

Tarta warzywno-serowa. Hit zabieganej matki!

Tarta warzywno-serowa to mój hit od wielu lat. Nie ma miesiąca, żebym jej nie zrobiła. Przeglądając moje wpisy kulinarne bardzo się zdziwiłam, że jeszcze Wam jej nie polecałam, wszak to moje popisowe danie, które wykonuję z zamkniętymi oczami!

Robiąc zakupy, zawsze wrzucam do koszyka kilka serów, w tym camembert i lazur, nawet jeśli nie planuję wykonania tarty w najbliższym czasie. Sery mają dość długi termin przydatności do spożycia, resztę składników zwykle mam w lodówce, więc tarta warzywno-serowa jest takim moim daniem awaryjnym, ratującym przed budyniem na obiad 🙂

Przygotowując tartę, często kombinuję z dodatkami – wrzucam pieczarki marynowane, kukurydzę, oliwki, szynkę, cokolwiek na co mam ochotę i co akurat znajduje się w lodówce. Zwykle zostawiam też część dla Tosi bez serów pleśniowych oraz przygotowuję pyszny sos czosnkowy.

 

Przygotowanie kruchego ciasta

2 szkl. mąki

4 łyżki śmietany

pół łyżeczki soli

100 g masła (prawie pół opakowania)

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 10. Rozkładamy na formie do tarty i robimy po całości dziurki widelcem. Pieczemy kilka minut aż będzie złote. Wyjmujemy z piekarnika.

 

Co dalej?

papryka

2 pomidory

cukinia

ser lazur

ser camembert

oregano, bazylia, sól

Na gorące, podpieczone ciasto wykładamy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, bazylią i oregano. Na to wykładamy dodatki – w podstawowej wersji paprykę, cukinię, ser lazur i camembert.

Pieczemy kolejne 15-25 minut aż ser się stopi i wszystko się ładnie zarumieni.

Tartę zwykle podaję z sosem czosnkowym z tego przepisu – KLIK!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis, nie raz uratował mi popołudnie!

_MG_2254


Witam nowych czytelników! Zapraszam do polubienia nas na Facebooku, obserwowania na Instagramie

You Might Also Like

  • Bardzo ciekawy zestaw składników, musi być bardzo smacznie 🙂

  • Czasami chce mi się czegoś takiego innego, pysznego… warzywnego. Mój mąż podąża za moimi zachciankami 🙂 Może wypróbujemy bo PIĘKNIE wygląda 🙂

    • Dziękuję, smakuje jeszcze lepiej 🙂

  • Akurat mam sporo cukini (zalety mamy z ogrodkiem) wiec pewnie wkrotce skorzystam z przepisu.

    • Ja też mam pokaźny zapas cukinii 😀 Wczoraj zrobiłam autorską zupę z groszku i cukinii 🙂

      • A ja jutro robie buraczano cukiniowa. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

  • Agent Z

    O! musze kupic forme do tarty 😀

  • Annia

    Widać, że zabiegana matka 🙂 warzywa w wielkich kawałkach. chyba przy krojeniu wszystko spada z ciasta?

    • Haha, welcome to my world 😉 No tak, nie ma tu jajek, które by „zżelowały” wszystko, więc warzywa trochę spadają, ale niczego w smaku to nie ujmuje 😉