KUCHNIA

Pudding ryżowy z mango

Jeden z moich ulubionych deserów od Gordona Ramsay’a. Dla zapracowanych. Dlaczego? Bo jest bardzo szybki i prosty do wykonania, a co najważniejsze można go jeść zarówno na ciepło tuż po zrobieniu jak i na zimno następnego dnia. Pycha!

Składniki:

250g ryżu jaśminowego

400ml mleczka kokosowego z puszki

70g cukru pudru

1 laska wanilii

3 łyżki wiórków kokosowych

150 ml śmietany kremówki (ale może być też zwykła)

1/2 dojrzałego mango

garść pistacji

 

Do rondelka wsypujemy ryż, wlewamy mleczko, dodajemy cukier i laskę wanilii naciętą wzdłuż na pół. Doprowadzamy do wrzenia, bardzo często mieszając. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 min aż ryż zmięknie, często mieszamy.

Na suchej patelni prażymy wiórki, aż się zarumienią na złoto. Obieramy mango i kroimy na kawałeczki. Siekamy pistacje.

Gdy ryż się ugotuje, zestawiamy z ognia i wyrzucamy wanilię. Dodajemy wiórki, śmietanę i mieszamy.

Wykładamy pudding do miseczek i posypujemy kawałkami mango i pistacjami.

 

Smacznego 🙂

 

You Might Also Like

  • Trico i Ruda

    Gdyby nie ten cukier puder…;)

  • carla

    No wiem… powinnam była napisać: 70g białej miałkiej słodkiej śmierci… 😀