KUCHNIA

Musaka – moja ulubiona grecka zapiekanka

Musaka to nic innego jak przepyszna grecka zapiekanka z bakłażanami i ziemniakami. Ile jednak regionów, ilu kucharzy, ile pomysłów, tyle różnych rodzajów musaki. W każdej greckiej restauracji jest przyrządzana w trochę inny sposób, często wyniesiony z rodzinnego domu kucharza-Greka. Dziś podzielę się z Wami naszą wariacją na temat tego greckiego dania, powstałą po licznych próbach i „ulepszeniach”. Bazowy przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie świata”.

Zwykle zamiast bakłażana daję cukinię, bo tak mi bardziej smakuje 🙂 Z jednej knajpy podłapałam też pomysł z „pierzynką z fety”, dzięki której musaka ma bardziej różnorodny i wyrazisty smak.

Składniki:

oliwa z oliwek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

0,5 kg mielonej wieprzowiny

100 ml czerwonego wina wytrawnego

1 laska cynamonu

4 szt. ziela angielskiego

oregano

6 ziemniaków

cukinia

feta

 

Sos beszamelowo-serowy:

75 g masła

75 g mąki pszennej

600 ml tłustego mleka

150 g żółtego sera

2 jajka

W dużym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekane cebule i wyciśnięty czosnek. Gdy zmiękną i się zarumienią zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zarumieni dolewamy wino i gotujemy aż prawie w całości wyparuje. Dodajemy cynamon, ziele angielskie i oregano. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie kroimy cukinię na plastry, solimy z obu stron i po ok 5 minutach spłukujemy, żeby się pozbyć ewentualnego gorzkiego smaku. Ponownie solimy i pieprzymy. Obrane ziemniaki kroimy w plastry i również solimy i pieprzymy. Porcjami wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na oliwie z obu stron, aż się zarumienią.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Czas na sos

Na tarce ścieramy żółty ser. Rozbełtujemy jajka. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy, mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty. Zmniejszamy palnik i powolutku dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. 10 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Gdy sos trochę ostygnie, dodajemy jajka.

Fetę rozkruszamy lub kroimy w kosteczkę.

 

Układamy!

 

PicMonkey Collage2warstwa ziemniaków

1/2 mięsa (wyrzucamy laskę cynamonu)

1/2 sosu

warstwa cukinii

reszta mięsa

warstwa ziemniaków

reszta sosu

                                                                                                                                                     feta

 

Pieczemy 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

IMG_3681

You Might Also Like

  • Agent Z

    Super! Wypróbuję jak tylko będę miała ten słupek z piekarnikiem! 😉

  • Trico i Ruda

    Ja tez…gdy tylko bede mogla jesc fete;)

    • Carla

      Niby zawsze można zrobić bez fety, ale… po pierwsze to nie to samo, a po drugie… nie wiem, czy takie pieczenie by się dla Ciebie dobrze skończyło… sądząc po ostatnich wyczynach 😀

      • Trico i Ruda

        Dokladnie! Masz moze cos czego nie mozna zbic, przypalic, co nie wykipi?;)))

  • Wstyd,ale nigdy tego nie jadłam!

    • Carla

      Może czas to zmienić? 😉

  • Moja znajoma, która jest pół krwi Greczynką, robi przepyszną musakę. Nigdy nie odważyłam się zrobić jej sama. Czas to zmienić 🙂

    • Carla

      Śmiało! Jest prosta do wykonania i mega pyszna 🙂

  • Nie próbowałam jeszcze z cukinią, ale może niebawem 😉

    • Carla

      Polecam! 🙂

  • Dawno nie robiłam musaki, a bardzo ją lubię. Muszę nadrobić te straty 😉 Zawsze robię w wersji z fetą, natomiast muszę wypróbować Twojej innowacji- cukinia zamiast bakłażana. Najczęściej to ona jest bardziej dostępna w sklepie niż bakłażan.