KUCHNIA

Chlebek bananowy bez grama cukru

Chlebek bananowy, ciasto bananowe – zwał jak zwał, grunt, że przysmak ten jest pyszny i ekspresowy w wykonaniu, a to niezwykle ważne, gdy pod nogami turla mi się Bubu. Znika też ekspresowo 🙂

Po raz pierwszy go jadłam w wykonaniu Marty, tak mi zasmakował, że od tamtej pory piekę go regularnie. Moja wersja chlebka zawiera miód zamiast cukru i mąkę pełnoziarnistą.

Oryginalny przepis znajdziecie tu.

Składniki:

4 banany (mi chlebek wychodzi najlepszy, gdy banany są średnio dojrzałe, takie akurat do jedzenia)

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/3 szklanki  miodu

1 jajko

100 g roztopionego i ostudzonego masła

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu (ja ścieram kawałeczek laski cynamonu)

 

Wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Banany w misce rozgniatamy widelcem i dorzucamy resztę składników (sodę i proszek do pieczenia mieszając uprzednio z mąką). Miksujemy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 50 min w 180 st. C. Et voilà!

You Might Also Like