KUCHNIA POLECANE

(Oszukany) blok czekoladowy z chili, orzechami, sezamem i amarantusem

Uwielbiam blok czekoladowy 馃檪 Tradycyjny wymaga jednak troch臋 pracy i czasu, dlatego dzi艣 mam dla Was wersj臋 dla zaganianych matek! Troszk臋 oszukany, ale przepyszny i idealny do zrobienia, gdy czas nagli, bo go艣cie b臋d膮 za godzink臋!

Na przepis na ten ekspresowy blok czekoladowy natkn臋艂am si臋 w 艣wietnej ksi膮偶ce „Rodzinna kuchnia Lidla”. (Btw. to jest m贸j ulubiony tom ich ksi膮偶ek kucharskich, bo przepisy s膮 mega proste, szybkie, a dania wychodz膮 pyszne) Receptur臋 oczywi艣cie dostosowa艂am do tego, co lubi臋 najbardziej 馃檪

Blok czekoladowy z chili, orzechami, sezamem i amarantusem

2 tabliczki dobrej jako艣ciowo czekolady mlecznej lub gorzkiej

2 艂y偶ki mas艂a

ulubione dodatki, np.:

2 szczypty chili

2 gar艣cie posiekanych orzech贸w w艂oskich

2 gar艣cie sezamu

2 gar艣cie amarantusa ekspandowanego

(oczywi艣cie mog膮 te偶 by膰 inne orzechy, rodzynki, 偶urawina, ry偶 preparowany, pokruszone herbatniki itp.)

 

Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekolad臋 z mas艂em. Po przestudzeniu dodajemy wybrane dodatki, dok艂adnie mieszamy. Mas臋 wylewamy do odpowiedniego naczynia, ja u偶y艂am plastykowej pokrywki od miseczki o 艣rednicy 16 cm i wysoko艣ci 3 cm. Wstawiamy na 1-2 godz. do lod贸wki.

Blok 艣wietnie si臋 oddziela od naczynia i daje 艂adnie pokroi膰.

You Might Also Like