KUCHNIA POLECANE

Aromatyczny krem z dyni z grzankami – najlepszy przepis!

Pyszny. Aromatyczny. Rozgrzewający. 

Krem z dyni.

Zupa idealna na kiepską pogodę i kiepski humor. A z grzaneczkami to już w ogóle wymiata!

Pod koniec lata i na jesieni zawsze dostajemy mnóstwo dyń od rodziców – zdrowych, niepryskanych, ogromnych 🙂 Przerabiamy je na mnóstwo sposobów – robimy dżem pomarańczowo-dyniowy, pieczemy ciasteczka i różne ciastka (np. sernik dyniowy). Ale najszybciej robi się oczywiście krem z dyni. Wypróbowałam wiele przepisów z Internetu, jednak najsmaczniejszy mi wychodzi z przepisu Nigelli, choć trochę go przerabiam po swojemu.

 

Aromatyczny krem z dyni z grzankami

 

1 średniej wielkości dynia (1,5 kg)

750 g ziemniaków

1 l bulionu

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

2 szczypty pieprzu mielonego

pół łyżki soli

kilka kromek chleba na grzanki

 

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz mielony. Gotujemy do miękkości, blendujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy trochę bulionu, jeśli zbyt rzadka, redukujemy na wolnym ogniu.

Czas na grzanki. Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę chleb, leciutko możemy posolić.

Krem z dyni wlewamy do miseczek, dodajemy po łyżce jogurtu naturalnego i posypujemy grzankami.

Oryginalny przepis na krem z dyni z grzankami pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella ekspresowo”.

You Might Also Like